8.6.07

Iltalehti 8.6.2007

Kajaanin kätkemisrikokset teki ammattilaisryhmä

Kajaanissa viime vuoden lopulla paljastuneen ammattimaisen kätkemisrikossarjan poliisitutkinta on saatu päätökseen.

Poliisin mukaan Kajaanista lähetettiin Valko-Venäjälle tai Venäjälle yhteensä 53 pakettia, joissa kaikissa oli noin 2 000 euron arvosta anastetuksi epäiltyä tavaraa.

Poliisi kertoo, että virka-aputeitse Valko-Venäjällä tehdyt tutkimukset vahvistavat käsityksen, jonka mukaan tekojen takana on ollut hyvin organisoitu, järjestäytynyt rikollisryhmä.

Ammattimaisesta kätkemisrikoksesta on Kajaanissa epäiltynä kymmenen henkilöä, joista kahdeksan miestä on ollut vangittuna ja kaksi naista matkustuskiellossa. Kaikki epäillyt olivat tekohetkellä turvapaikanhakijoina Kajaanissa. Heidän maahantuloonsa liittyvät rikosepäilyt ovat olleet rajavartioston tutkinnassa.

Anastuksia useissa kaupungeissa

Poliisi epäilee, että ulkomaalaiset anastivat tavaraa eri kauppaliikkeistä ja lähettivät hankintojaan postipaketteina kotimaahansa. Rikokset tapahtuivat laajalla alueella. Poliisin mukaan varkaat kävivät Kajaanin lisäksi ainakin Oulussa, Kempeleessä, Kuhmossa, Sotkamossa, Joensuussa, Iisalmessa ja Vaasassa.

Tutkinnassa selvisi, että anastettua tavaraa sisältäneet paketit lähetettiin Kajaanista toukokuun puolivälin ja marraskuun alun välisenä aikana viime vuonna. Pakettien yhteispaino oli yli 700 kiloa. Poliisi sai paketeista haltuunsa seitsemän.

Lisäksi poliisi otti epäiltyjen asunnolta takavarikkoon yhteensä yli tuhat erilaista esinettä, joista suurimmalle osalle on jo löytynyt alkuperäinen omistaja. Poliisin hallussa on vielä yli 400 anastetuksi epäiltyä esineistöä, muun muassa vaatteita, jalkineita, leluja ja elektroniikkaa.

Teot on kirjattu ammattimaisiksi kätkemisrikoksiksi, sillä kaikki epäillyt ovat kiistäneet itse anastaneensa tavaraa. He ovat kertoneet maanmiestensä pyytäneen heitä lähettämään paketit tai säilyttämään tavaroita. Osa epäillyistä myöntää tienneensä tavarat anastetuiksi.

Rikosvyyhden tutkintaan ovat osallistuneet keskusrikospoliisin Rovaniemen yksikkö, Kajaanin poliisilaitos ja Kajaanin rajavartiosto. Juttukokonaisuus siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan.

Lähde

Ei kommentteja: