7.9.07

YLE Uutiset 7.9.2007

Aasian-lennot lisänneet laittomia maahantuloja

Suorat lennot Aasiasta Suomeen ovat lisänneet laittomien maahantulojen järjestämistä ja ihmissalakuljetusta. Vantaan käräjäoikeus pui parhaillaan tapausta, jossa laittomia maahantuloja järjestettiin väärennetyillä oppilaitosten papereilla.

Vantaan käräjäoikeudessa alkoi perjantaina aamupäivällä oikeuskäsittely, jossa ghanalaisia nuoria miehiä syytetään muun muassa törkeistä väärennyksistä ja törkeistä laittoman maahantulon järjestämisistä.

Pääepäiltyjä syytetään kuuden eri oppilaitoksen pääsykoekutsujen ja muiden papereiden väärentämisestä. Näillä papereilla parikymmentä ihmistä on hakenut oleskelulupaa Suomesta. Asian käsittely jäi oikeudessa kesken, koska kaksi pääepäiltyä jätti tulematta paikalle.

Kutsujen ja asiakirjojen väärentäminen viisumin perusteeksi on uusin tapa laittoman maahantulon järjestäjien keinovalikoimassa. Rajavartiolaitoksen mukaan tämä on erityisesti aasialainen käytäntö. Helsingin rajatarkastusosaston päällikön Janne Piirosen mukaan aitoja lupia hankitaan turismi- tai liiketarkoituksessa, mutta lupien umpeuduttua ei poistutakaan maasta. Rehelliseksi naamioidun maahantulon takia rikollisten löytäminen on vaikeaa.

Piironen sanoo, että tapauksiin on myös vaikea päästä rikosoikeudellisesti kiinni. Hänen mukaansa taustalla on selvästi nähtävissä organisaatio.

Lähde

Ei kommentteja: