26.9.07

Yle Uutiset 26.9.2007

Somalisukupolvi valmistumassa koulusta

Tuhannet Suomessa syntyneet somalit siirtyvät lähivuosina koulusta työmarkkinoille. Somalien työllisyystilanne on viime vuosina parantunut, mutta ikääntyvöt somalimiehet ovat vaarassa syrjäytyä.

Maahanmuuttajat työllistyvät entistä paremmin. Vaikka esimerkiksi somalien työtilanne on parantunut ankealta 1990-luvulta, varsinkin ikääntyvillä somalimiehillä voi olla syrjäytymisvaara kun työpaikkaa ei löydy.

Sisäministeriö selvittää parhaillaan, mitä Suomessa on tehty muslimien syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Esimerkiksi somaleja tulee Suomen työmarkkinoille seuraavan vuosikymmenen aikana tuhansia.

Suomen 10 000 somalista puolet on lapsia. Nämä Suomessa syntyneet somalit kasvavat hyvin pian aikuisiksi ja haluavat töihin.

Somalinuoret kaipaavat tietoa opintomahdollisuuksista

Vastikään perustetun Suomen somalien opiskelijayhdistyksen mukaan somalinuoret evät saa lukiossa riittävästi tietoa jatko-opintomahdollisuuksista.

Tänä syksynä tehdyssä kyselyssä ilmeni, että 73 prosentilla somalitaustaisista lukiolaisista ei ollut riittävästi tietoa esimerkiksi yliopistojen pääsykokeista. Yhdistyksestä vaaditaankin luokioita terästämään opinto-ohjausta.

Väestöliiton monikulttuurisuusasioiden päällikön Anne Alitolppa-Niitamin mukaan myös lukio keskeytyy somalialaisnuorilla turhan usein. Hänen mielestään murrosikäisinä Suomeen muuttaneille nuorille tulisi tarjota yhteiskunnan tukea myös peruskoulun jälkeen.

Lähde

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.mtv3blogi.com/kolmevarttia/?p=275

http://www.mtv3.fi/uutiset/45min/jaksot.shtml?564676

Anonyymi kirjoitti...

Luin saman uutisen eilen aamulla klo 6.30.Silloin uutisessa luki myös:-somalimiehille on kunnia-asia elättää perheensä ja jollei somaleille löydy töitä,niin heistä kasvaa vihainen sukupolvi
Harmi kun en tajunnu kopioida uutista,iltapäivällä oli tosiaan tämä versio jäljellä

Anonyymi kirjoitti...

http://www.ess.fi/Article.jsp?article=162821

Anonyymi kirjoitti...

http://www.kaleva.fi/plus/juttu682674_page0.htm