18.9.07

Helsingin Sanomat 19.9.2007

Prostituoituja ryöstetty ja pahoinpidelty Helsingissä

Helsingin rikospoliisi tutkii parhaillaan neljää tapausta, joissa prostituoituja on ryöstetty ja pahoinpidelty. Rikoskomisario Seppo Sillanpää sanoo, että tapauksia on enemmänkin, mutta niistä ei vielä ole tehty poliisille rikosilmoitusta.

Tutkittavat ryöstöt tehtiin viime viikonloppuna yksityisasunnoissa eri puolilla Helsinkiä. Nuoret miehet tunkeutuivat naisten asuntoihin, joissa he uhkailivat naisia tuliaseilla ja teräaseilla. Uhrit oli köytetty ja heidän suunsa oli tukittu teipillä.

"Aseita ei ollut käytetty, mutta uhreja oli pahoinpidelty hakkaamalla. Tapaukset ovat vakavia", Sillanpää sanoo. "Kun naiset oli sidottu, tekijöillä oli hyvää aikaa tutkia asunto. Kaikissa tapauksissa he olivat saaneet ryöstösaalista. Asunnoista oli viety rahaa ja tavaraa."

Kaikki ryöstön uhrit ovat ulkomaalaistaustaisia, venäläisiä ja virolaisia, mutta osa on Suomen kansalaisia.

Poliisi etsii ryöstöstä epäiltyinä kahta miestä. Heillä on ollut mahdollisesti yksi apuri. Epäillyt ovat 20–25-vuotiaita ja 170–175-senttisiä. Miehillä on tummat lyhyet hiukset. Tekoja tehdessään heillä oli kommandopipot. Sillanpään mukaan epäillyt ovat venäläisiä.

Ainakin yksi ryöstöyritys epäonnistui, kun nainen ehti vetää oven kiinni ennen kuin miehet pääsivät sisään.

"Meillä on tietoja useammasta kuin neljästä tapauksesta ja niitä selvitellään myös. Jos saamme tekijät nopeasti kiinni, ilmoituksia voi tulla lisää", Sillanpää arvelee.

Sillanpään mukaan prostituoidut ilmoittavat poliisille aika herkästi väkivallasta, vaikka eivät teekään varsinaista rikosilmoitusta.

Helsingin poliisin väkivaltatoimiston päällikön Kari Tolvasen mukaan prostituoitujen ryöstöjä tulee ajoittain aaltoina. Toisinaan kyse on puhtaista ryöstöistä, toisinaan taas reviiritaistelusta, Tolvanen kertoo.

Joulukuussa 2000 nuori mies surmasi liettualaisen prostituoidun matkustajakodissa Helsingin keskustassa. Mies tapasi naisen Mannerheimintiellä ravintola Mikadon edessä.

Seuraavana vuonna mies tuomittiin käräjäoikeudessa runsaan yhdeksän vuoden vankeuteen taposta. Teon motiivi ei selvinnyt tutkinnassa eikä oikeudessa.

Lähde

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/44999.shtml

Anonyymi kirjoitti...

http://www.kaleva.fi/plus/juttu681854_page0.htm