30.5.08

Yle Uutiset 30.5.2008 (2.)

Ulkomaisten rakennusmiesten työehtoja sorretaan

Suomessa poljetaan edelleen ulkomaisten rakennusmiesten työehtoja. Ongelmia on niin työntekijän palkoissa kuin työturvallisuudessakin.

Rakennusliiton toimitsija Valerie Niemenmaan mukaan oikeuksien polkemistapauksia on paljon.

- Heille ei makseta edes työehtosopimuksen mukaista minimipalkkaa, ja muut korvaukset joita kuuluu maksaa, niitäkään ei makseta, hän sanoo.

Uutena ilmiönä tilaajat yllyttävät ulkomaalaisia rakennusmiehiä perustamaan oman firman, jolta urakka ostetaan alihankintana. Niemenmaan mukaan tästä seuraa ongelmia, sillä ulkomaalaiset työntekijät eivät tunne lainsäädäntöä riittävän hyvin. Samalla työn tilaaja välttyy vastuulta.

Työsuojelulakiin luvassa muutoksia

Uudenmaan työsuojelupiirissä tammikuussa aloitetussa harmaan talouden kitkemisprojektissa on käyty läpi suuria, tunnettuja rakennusfirmoja. Työsuojelupiirin tarkastajan Keijo Päivärinnan mukaan näistä yksikään ei selvinnyt puhtailla papereilla. Säästösyistä työsuojelupiireistä ollaan samanaikaisesti vähentämässä yli viidennes tarkastajista. Työministeri Tarja Cronberg myöntää, että työsuojelulaki ei suojaa ulkomaalaisia työntekijöitä riittävän hyvin. Muutoksia lakiin on Cronbergin mukaan luvassa. Niin ikään työsuojelutarkastajien määrää ei hänestä tulisi vähentää.

Lähde

Ei kommentteja: