24.5.08

Iltalehti 24.5.2008

Junavarkaat vaanivat ikäihmisiä

Helsingin poliisi tutkii laajaa junavarkauksien sarjaa, jossa ikäihmisiltä on viety lompakoita rautatieasemalla tai junassa.

Poliisin tietoon on tähän mennessä tullut noin 70 varkautta tämän vuoden aikana. Poliisi epäilee, että tapauksia voi olla enemmän, mutta kaikista ei ehkä ole tehty ilmoitusta.

Tekijät toimivat kolmen neljän henkilön ryhmissä. He etsivät uhrikseen iäkkäämpää henkilöä, jolla on laukku kannettavanaan. He voivat ystävällisesti pyytää saada auttaa uhria laukun kantamisessa. Kun tämä on ottanut tarjouksen kiitollisena vastaan, häneltä on huomaamatta viety lompakko.

Toisen mallin mukaan varkaat järjestävät ruuhkan vanhuksen ympärille ja nappaavat tältä lompakon kassista tai taskusta. Varkauksia on poliisin mukaan tehty Helsingin lisäksi ainakin Tampereella, Turussa ja Kouvolassa.

- Voi olla, että liikkeellä on useampia porukoita, sanoo rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin rikospoliisista.

Varkaat ovat saaneet saalikseen muutamista kymmenistä euroista satoihin euroihin. Sen lisäksi he ovat tyhjentäneet muutamia tilejä, kun lompakoista on löydetty pankkikortti tunnuslukuineen. Tileiltä on nostettu tuhansia euroja.

Poliisi kehottaa erityisesti ikäihmisiä valppauteen ja varovaisuuteen.

- Lompakko on pidettävä ehdottomasti vetoketjun takana eikä pankkikorttia ja tunnuslukua pidä säilyttää samassa paikassa, Martikainen neuvoo.

Tutkintaa vaikeuttaa, että varkaudet paljastuvat vasta aikojen päästä tapahtuneesta. Poliisin mukaan tekijät ovat todennäköisesti ulkomaalaisia.

Lähde

Ei kommentteja: