30.3.07

Helsingin Sanomat 30.3.2007

Turussa pimeää taksia ajanutta epäillään useista seksuaalirikoksista

TURKU. Turussa Pansiossa viime viikolla metsikössä 10-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneesta seksuaalirikoksesta vangittua miestä epäillään myös muista seksuaalirikoksista.

Turussa asuvan ulkomaalaisen 24-vuotiaan miehen epäillään viime kuukausien aikana syyllistyneen toistuvasti Turun seudulla seksuaalirikoksiin. Poliisi tutkii myös miehen toimia pimeän taksin kuljettajana ja osa rikoksista on tapahtunut tämän toiminnan yhteydessä.

Miehen käytössä on ollut ainakin vaalea Honda Civic- ja Renault Laguna -henkilöauto ja viimeksi valkoinen, huomiota herättävän erikoisvarusteltu Mitsubishi Carisma.

Poliisi pyytää rikoksen uriksi joutuneita naisia ottamaan yhteyttä rikospoliisin päivystykseen (02) 2815150 tai lähimpään poliisiin. Ennen Turkuun muuttoa mies on viime vuonna asunut Porin seudulla.

Miehen tuntomerkit: normaalivartaloinen, tummahko eteläeurooppalainen ihonväri, tumma pitkähkö tukka ja silmälasit.

Lähde

Länsiväylä 28.3.2007

Nainen yritettiin raiskata Espoonlahdessa

Nuori nainen yritettiin raiskata sunnuntaina aamuyöllä Espoonlahdessa. Ravintolasta palannut nainen käveli kohti Soukkaa kello 2.20 aikaan, kun hänen kimppuunsa kävi mies Espoonlahden uimahallin päädyssä. Mies kaatoi naisen maahan ja repi häntä hiuksista.

Nainen sai kamppailtua hyökkääjää vastaan niin, että tämä pakeni paikalta Koulumäen suuntaan. Espoon poliisi tutkii päällekarkausta raiskauksen yrityksenä ja pyytää ilmoittamaan havainnoista numeroon 5254 280. Epäilty on tummaihoinen, ehkä afrikkalaissyntyinen, 30–40 -vuotias ja hyvin hoikka, ilmeisesti yli 185-senttinen. Tukka on lyhyt ja käkkärä. Yllään miehellä oli tummat vaatteet ja tuulipuvun takki, jonka hihoissa on raitoja.

Lähde ("Siirry näköislehteen" > "Arkisto", valitse kyseisen päivän numero ja siitä sivu 3)

21.3.07

Ilta-Sanomat 21.3.2007

10-vuotias vakavan seksuaalirikoksen uhriksi Turussa
21.3.2007 18:13

10-vuotias tyttö joutui vakavan seksuaalirikoksen uhriksi tiistai-iltana Turussa Pansion kaupunginosassa. Tytön kimppuun hyökättiin kun hän oli oikaisemassa kotiinsa Metallikadun ja Ahjokadun risteyksessä sijaitsevan metsäkaistaleen läpi johtavaa polkua.

Poliisi on pidättänyt teosta epäiltynä 24-vuotiaan Turussa asuvan miehen.Epäilty on normaalivartaloinen. Hänellä on tumma pitkä tukka ja silmälasit. Ihonväriä poliisi luonnehtii tummahkoksi eteläeurooppalaiseksi.

Yllään hänellä on ollut siniset farmarit, joissa on jotain vaaleaa ja vihreä takki, jossa on vähän mustaa.

Epäilty on käyttänyt valkoista Mitsubishi Carisma -merkkistä henkilöautoa. Auto on voinut liikkua rikospaikan lähistöllä teon aikoihin eli noin kello 18-19.30.

Poliisi pyytää rikoksesta mahdollisesti jotain tietäviä ottamaan yhteyttä numeroon 02-281 5150 tai palaute@turku.poliisi.fi.

Tyttö toimitettiin illalla sairaalaan tutkittavaksi ja hän on edelleen terveysalan ammattilaisten hoidossa.

Lähde

16.3.07

Ilta-Sanomat 16.3.2007

KRP tutkii törkeää avustuspetosta

Keskusrikospoliisi (krp) tutkii Suomessa hyvin harvinaista epäilyä kehitysapuun tarkoitettujen avustusrahojen törkeästä väärinkäytöstä.

Tutkinnan kohteena on kansalaisjärjestö, jolle ulkoministeriö on myöntänyt tukea kehitysyhteistyöhankkeisiin Somaliassa.

Krp:n rahanpesun selvittelykeskuksen mukaan rikosepäily koskee kymmenien tuhansien eurojen avustusrahoja. Ulkoministeriö on myöntänyt ne lasten ja nuorten koulunkäynnin ja opetuksen tukemiseen Etelä-Somaliassa.

Tutkinta sai alkunsa krp:lle tulleesta rahanpesuilmoituksesta, jossa on ollut kyse huomiota herättäneestä rahansiirrosta. Tapausta selvitellään epäiltynä törkeänä avustuspetoksena.

Avustuspetoksesta epäilty yhdistys kiistää, että mitään väärinkäytöksiä olisi tapahtunut. Yhdistyksen mukaan koko epäily perustuu lähinnä väärinkäsitykseen, koska sisällissotien ja muiden väkivaltaisuuksien runtelemassa Somaliassa ei ole toimivaa pankkijärjestelmää.

Lähde

14.3.07

Ilta-Sanomat 14.3.2007

Perhe ei hyväksynyt poikaystävää - nainen teki rikosilmoituksen

Perheen kunnian vuoksi kodistaan pakenemaan joutunut nuori turkulaisnainen on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen.

Tapahtumat sattuivat perheessä noin kuukausi sitten. Perheen isä ei hyväksynyt noin 20-vuotiaan tyttärensä poikaystävää. Isä ilmoitti tyttärelle tappavansa hänet, jos tämä jatkaa seurustelua.

IS:n tietojen mukaan isä oli tehostanut uhkaustaan pitämällä isoa veistä tyttären kurkulla. Tytär pääsi ystävien avulla pakenemaan, ja hän siirtyi toiselle paikkakunnalle.

Perhe teki muutaman päivän kuluttua tyttärestä katoamisilmoituksen. Tytär puolestaan teki rikosilmoituksen. Hän ei tehnyt kuitenkaan ilmoitusta isästään, vaan veljestään, joka oli yrittänyt estää häntä poistumasta kotoa.

Tytär ehti olla poissa kotoa lähes kaksi viikkoa. Hän on nyt palannut takaisin kotiinsa.

Turun Naiskeskus -yhdistyksestä kerrotaan, että Turussa on ollut vuoden aikana jo kahdeksan kunnia-ajatteluun liittyvää tapausta. Aiemmin kunnia-ajattelu ei ole poikinut rikosilmoitusta.

Lähde

13.3.07

Helsingin Sanomat 13.3.2007

Verisistä ryöstöistä yli 6 vuoden tuomiot kahdelle

Helsingin käräjäoikeus on langettanut helsinkiläiselle Jamanur Hassan Dahirille, 23, ja espoolaiselle Astrit Miftarille, 25, kuuden ja puolen vuoden ehdottomat vankeustuomiot muun muassa törkeistä ryöstöistä.

Rikokset tapahtuivat syyskuussa 2005. Ensimmäinen niistä sai alkunsa aamuöisellä Mannerheimintiellä, jonka jalkakäytävää pitkin eräs mies oli palaamassa ravintolasta.

Dahir ja Miftari pakottivat miehen ampuma-aseella ja veitsellä uhaten autoonsa. Kaksikko pahoinpiteli uhria lyömällä häntä kyynärpäällä päähän ja kylkeen sekä anasti hänen omaisuuttaan.

Kolmituntinen vapaudenriisto päättyi Lauttasaaren rantaan. Siellä uhri vedettiin ulos autosta ja häntä potkaistiin kylkeen. Ryöstäjät kaasuttivat pois paikalta.

Muutaman päivän kuluttua kaksikko hakkasi puolimetrisellä metalliputkella ennestään tuntemaansa miestä päähän, käsiin ja jalkoihin yksityisasunnossa. Jossain vaiheessa pahoinpidelty mies kertoi heille, että hän tietää Kustaankadulta erään asunnon, jonne he pääsevät sisään. Asunnon omistajien piti olla Amsterdamissa.

Dahir ja Miftari pakottivat erään neljännen miehen avaamaan asunnon oven työntämällä käden postiluukusta. Asunto ei ollutkaan tyhjä, vaan siellä asuvat mies ja nainen heräsivät, kun nelikko pääsi sisään.

Dahir ja Miftari potkivat ja hakkasivat miestä metalliputkella päähän ja muualle ylävartaloon, kunnes tämä ei pystynyt enää nousemaan.

Naisen he käskivät pysyä peiton alla makuuhuoneessa. Sieltä hän joutui kuuntelemaan tappouhkauksia ja uhrin "hirveää huutoa", kun tätä pahoinpideltiin.

Dahir ja Miftari veivät asunnosta omaisuutta joidenkin tuhansien eurojen edestä.

Oikeus tuomitsi kaksikon kahdesta törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Heidän rangaistuksiaan kovensi se, että molemmat oli aiemmin tuomittu yli kymmenestä ryöstöstä tai sen yrityksestä.

Lähde

12.3.07

Turun Sanomat 12.3.2007

Shiiojen ja sunnien välien kiristyminen näkyy myös Suomessa

Turussa paljastunut kahdeksan kunniaväkivaltatapausta

Kunniaväkivallasta on tullut todellinen ongelma Turussa.

Turun Naiskeskuksen projektivastaavan Raija Ala-Lipastin mukaan tänä vuonna on tullut Turun seudulla esille jo kahdeksan kunniaväkivaltaan liittyvää tapausta.

- Kyse on usein uhkailusta. Perheen tyttärelle sanotaan, että sinulle tapahtuu jotain pahaa. Todellisuudessa tällaisia tapauksia on varmaan kaksi tai kolme kertaa enemmän, Ala-Lipasti kertoo.

Syyt voivat olla monia. Usein ne liittyvät joko uskontoon, tapakulttuuriin tai isän auktoriteettiaseman horjuttamiseen.

Irakin sunni- ja shiiaryhmien kiristyneet välit ovat heijastuneet myös kunniaväkivaltaan Turussa. Uhkailun aiheeksi on riittänyt sekin, että shiiamusliminainen seurustelee sunnimuslimimiehen kanssa.

Poliisin tietoon tällaiset tapaukset tulevat hyvin harvoin. Syy on se, että perhe ja suku suojelevat väkivallan tekijöitä. Usein kyse on kunniaväkivallasta.

- Tietoomme tulee vuosittain vain yksi tai kaksi tämän tyyppistä tapausta Turussa. Jokainen voi päätellä, mitä johtopäätöksiä siitä voisi tehdä, rikosylikonstaapeli Harri Savolainen kertoo.

Kunniaväkivaltaan yritetään puuttua nyt uusin keinoin. Turun Naiskeskus-yhdistys julkaisi viranomaiskäyttöön tarkoitetun dvd:n, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä kunniaväkivaltaa ja puuttua tähän peiteltyyn ongelmaan.

- Työ nähtiin tarpeelliseksi, koska väkivaltaa kohdanneilla maahanmuuttajanaisilla on ollut vaikeuksia sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan. Tarkoitus on, että tästä hyötyvät niin maahanmuuttajanaiset ja -miehet kuin heidän yhteisönsäkin, Raija Ala-Lipasti sanoo.

Lähde

9.3.07

Turun Sanomat 9.3.2007

Turkulaisoppilas uhkasi tappelussa toista veitsellä

Turun Sanomat

Turun Klassikon koulussa puhkesi keskiviikkona tappelu, jonka yhteydessä yläkoulun oppilas uhkasi toista teräaseella. Kukaan ei loukkaantunut.

Välikohtaus sattui aamupäivällä koulun pihalla. Vastakkain olivat Klassikon seitsemännen luokan oppilas ja samassa koulussa teknisen työn tunnilla ollut Puolalan koulun oppilas. Molemmilla on maahanmuuttajatausta.

Oppilaat ottivat yhteen ensin nyrkein. Myöhemmin Puolalan koulun oppilas kaivoi esiin veitsen. Henkilökunta puuttui asiaan ennen kuin kukaan sai vammoja.

Koulujen rehtorit olivat torstaina haluttomia kommentoimaan asiaa. Turun poliisi tutkii tapahtunutta.

Lähde

4.3.07

Helsingin Sanomat 3.3.2007

Poliisi iski yökerhoon Punavuoressa

Helsingin poliisi on tehnyt rajavartioston ja tullin kanssa yöllisen tarkastuksen Punavuoressa sijaitsevaan yökerhoon. Isku tapahtui perjantain ja lauantain välisenä yönä puolenyön jälkeen.

Tarkastuksessa löytyi neljä luvattomasti maassa oleskelevaa henkilöä, jotka otettiin säilöön ulkomaalaislain perusteella. Lisäksi 12 muuta ulkomaalaista otettiin lyhytaikaisesti kiinni henkilöllisyyden ja maassaoleskeluoikeuden selvittämiseksi.

”Heidän henkilöllisyyttään ja papereitaan selvitettiin yön tunteina. Kaksi heistä kutsuttiin Helsingin ulkomaalaispoliisiin antamaan lisätietoja oleskelustaan”, yön iskussa mukana ollut komisario Lasse Jortikka kertoi.

Poliisi ei ole saanut Punavuoren Sohon toiminnasta valituksia naapureilta. Poliisilla oli kuitenkin syytä olettaa, että osalla ravintolan asiakkaista ei ole oleskeluoikeutta Suomessa.

Jortikan mukaan tapahtuman yhteydessä tarkastettiin yhteensä 46 henkilön maassaolon edellytykset.

”Heistä kaksi ei voinut esittää passiaan ja kahdella viisumi oli mennyt vanhaksi.”

Poliisin ja tullin ratsaus ei keskeyttänyt yöllä ravintolan normaalia toimintaa. Yökerhoon mahtuu noin 400 henkeä, mutta siellä oli toissa yönä noin sata henkeä. Asiakaskunta suhtautui tapahtumaan rauhallisesti.

”Ei sieltä mitään joukkopakoa syntynyt, eikä ollut syytäkään”, Jortikka luonnehti tilannetta.

Punavuoren Soho avattiin nykyiselle asiakaskunnalle kaksi vuotta sitten. Ravintola on Ratakadulla.

Lähde

Helsingin Sanomat 3.3.2007

Oulussa taas raiskaus puistossa

Nuori nainen raiskattiin taas puistossa Oulussa. Uhri oli 17-vuotias nainen, joka joutui lauantain vastaisena yönä Heinätorin puistossa neljän miehen seurueen pysäyttämäksi.

Yksi miehistä raiskasi naisen ja muu seurue piteli hänestä kiinni.

Raiskaaja ja seurueen muut jäsenet olivat vielä lauantaina löytymättä. Nainen hälytti yöllä poliisin ja hakeutui sairaalatutkimuksiin.

Nainen oli kävellyt kello 01.20:n ja 2:n välisenä aikana Limingankadun puoleisella osalla puistoa. Seurueeseen kuuluneet miehet olivat noin 25–30 -vuotiaita ja he olivat tummissa vaatteissa. Miehet olivat puhuneet ulkomaan kieltä ja naisen käsityksen mukaan he ovat kotoisin Välimeren maasta.

Raiskaaja on uhrin mukaan noin 175 sentin pituinen, normaalivartaloinen ja hänellä tumma lyhyt tukka, teräväpiirteinen nenä sekä silmän lähellä iso luomi.

Poliisi pyytää raiskauksesta jotain tietäviä ilmoittamaan havaintonsa puhelimeen 0718 765906.

Lähde