16.3.07

Ilta-Sanomat 16.3.2007

KRP tutkii törkeää avustuspetosta

Keskusrikospoliisi (krp) tutkii Suomessa hyvin harvinaista epäilyä kehitysapuun tarkoitettujen avustusrahojen törkeästä väärinkäytöstä.

Tutkinnan kohteena on kansalaisjärjestö, jolle ulkoministeriö on myöntänyt tukea kehitysyhteistyöhankkeisiin Somaliassa.

Krp:n rahanpesun selvittelykeskuksen mukaan rikosepäily koskee kymmenien tuhansien eurojen avustusrahoja. Ulkoministeriö on myöntänyt ne lasten ja nuorten koulunkäynnin ja opetuksen tukemiseen Etelä-Somaliassa.

Tutkinta sai alkunsa krp:lle tulleesta rahanpesuilmoituksesta, jossa on ollut kyse huomiota herättäneestä rahansiirrosta. Tapausta selvitellään epäiltynä törkeänä avustuspetoksena.

Avustuspetoksesta epäilty yhdistys kiistää, että mitään väärinkäytöksiä olisi tapahtunut. Yhdistyksen mukaan koko epäily perustuu lähinnä väärinkäsitykseen, koska sisällissotien ja muiden väkivaltaisuuksien runtelemassa Somaliassa ei ole toimivaa pankkijärjestelmää.

Lähde

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Outokummun rikosepäilyt kohdistuvat sekä vientiin että tuontiin
Julkaistu: 15.3.2007 16:27

Päivitetty: 16.3.2007 01:15

Teuvo Arolainen

helsingin sanomatTullin rikostutkijat aloittivat tiistaina laajan kotietsinnän teräsyhtiö Outokummun toimitiloihin Torniossa. Etsintä ja siihen liittyvät tutkintatoimet jatkuivat vielä torstaina.

Tulli pyrkii tutkinnassa selvittämään laajaa ja pitkään jatkunutta Suomen ja Venäjän välistä teräskauppaa. Talousrikosepäilyt kohdistuvat sekä teräksen vientiin että teräsromun tuontiin.

Etsintöjen aikana tutkijat ovat takavarikoineet runsaasti kirjallista materiaalia ja ottaneet kiinni useita henkilöitä epäiltynä talousrikoksista. Ketään ei kuitenkaan pidätetty.


Rikostutkinta tuli ilmi keskiviikkona illansuussa, kun Outokumpu lähetti asiasta lyhyen pörssitiedotteen. Sen mukaan tutkinnassa on kyse ruostumattoman teräksen viennistä Torniosta Venäjälle.

Tulli puolestaan tiedotti asiasta melkein samoin sanoin ja yhtä mitäänsanomattomasti torstaina aamupäivällä.

Tiedustelupäällikkö Sami Rakshitin mukaan tulli "on aloittanut esitutkinnan ja kuullut epäiltynä useita Outokummun toimihenkilöitä".

Enempää Rakshit tai muutkaan tutkintaan osallistuvista eivät suostuneet puhumaan. Perusteena on tutkinnan keskeneräisyys ja suureen pörssiyhtiöön kohdistuvien epäilyjen arkaluonteisuus.


Helsingin Sanomien tietojen mukaan tullin rikosepäilyt eivät kohdistu vain teräksen vientiin Venäjälle, vaan myös romuteräksen tuontiin sieltä.

Tutkijoita kiinnostaa erityisesti, millaisten paperien varassa tuontia ja vientiä on tehty. Mahdollisen kaksoislaskutuksen setvimisen ohella tutkinnan kohteena ovat Outokummun omaan kirjanpitoon viedyt ja Suomen viranomaisia varten laaditut asiakirjat.

Kaksoislaskutuksella tarkoitetaan vientiä, jossa verojen ja muiden maksujen välttämiseksi rajan eri puolilla toimiville viranomaisille esitetään erilaiset asiakirjat samasta tavaraerästä.


Venäjälle suuntautuvassa viennissä on kaksoislaskutus tavanomaista, mutta Suomessa ei tähän ole juuri puututtu. Toimintaa ei ole pidetty rikoksena, koska väärät asiakirjat esitetään Venäjän viranomaisille.

Ajoittain on noussut epäilyjä siitä, että kaksoislaskutus tapahtuu suomalaisten vientiyritysten tieten ja jopa tahdosta. Yhtiöt ovat kuitenkin vältelleet vastuutaan korostamalla kaupan välikäsien roolia.

Viennin ketjuttamisen vuoksi tullin rikostutkijat ovat Outokummun tapauksessa kiinnostuneita myös teräksen ja maksujen välittäjinä toimineista yhtiöistä. Myös poliisilla on ollut vireillä samoihin tai samankaltaisiin yhtiöihin kohdistuvaa rikostutkintaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hätäkeskuspäivystäjälle syyte myös vammantuottamuksesta
Julkaistu: 15.3.2007 22:07

helsingin sanomatHämeenlinna. Hämeenlinnan hätäkeskuksen päivystäjän syyte koveni torstaisessa oikeudenkäynnissä. Kihlakunnansyyttäjä Salme Jalkanen yhtyi loppukeskustelussa torstaina illalla asianomistajan näkemykseen siitä, että nainen pitäisi tuomita tuottamuksellisen virkavirheen lisäksi ruumiinvamman tuottamuksesta.

Kahden ulosajon sekoittaminen johti siihen, että kolmostieltä ulos ajanut kolmikymppinen mies joutui virumaan vakavasti loukkaantuneena maastossa puolisen vuorokautta, aamun tunneista iltaan.

Hätäkeskuksen päivystäjä kiisti rikoksen, mutta myönsi tehneensä virheen, kun Hattulasta tuli lokakuussa 2005 tieto hirviaidan lävitse suistuneesta autosta. Hän sekoitti tapauksen edellispäiväiseen ulosajoon, jonka kellonaika ja paikka oli sama. Paikan täsmääminen paljastui tosin myöhemmin hätäkeskuksen merkintävirheeksi.

Nainen välitti poliisille tiedon ei-kiireellisestä, ns. muusta liikennetehtävästä ja antoi vielä suullisesti ohjeen käydä merkitsemässä vanha onnettomuuspaikka. Partio vieraili paikalla kahdesti, mutta ei osannut etsiä uhria.

Ulosajosta oli kulunut ainakin kymmenen tuntia, kun omaiset löysivät tutun auton ja siitä ulos lentäneen miehen ja saivat hänet sairaalahoitoon. Uhrin ruumiinlämpö ehti laskea alle 21 asteen.

Professoritason todistajat arvioivat oikeudelle puhelimessa, että viivästys pahensi uhrin aivovammaa ja laajensi jalan amputointia. Ulosajossa syntyneeseen selkäydinvammaan se ei ilmeisesti vaikuttanut.

Syyttäjä esitti päivystäjän rangaistukseksi varoitusta tai sakkoja. Hämeenlinnan käräjäoikeus antaa tuomionsa 10. huhtikuuta.

Anonyymi kirjoitti...

Entiselle pankkivirkailijalle syyte törkeästä kavalluksesta
Julkaistu: 15.3.2007 14:32

sttKuopio. Pankkivirkailijan epäillään anastaneen lähes 210 000 euroa kuopiolaiselta pankilta tekaistujen arvopaperikauppojen avulla. Työnsä pankissa lopettaneelle 50-vuotiaalle naiselle luettiin torstaina Kuopion käräjäoikeudessa syytteet törkeästä kavalluksesta ja törkeästä petoksesta.

Anastukset tapahtuivat vuosina 1999–2005, jolloin nainen toimi kuopiolaispankin varallisuudenhoitopalveluyksikössä rahoitussihteerinä ja sijoitusneuvojana. Hän laati yhteensä 73 tekaistua arvopaperikauppaa, joiden kohteena olivat obligaatiot, debentuurit ja joukkovelkakirjalainat. Rahat hän nosti joko omasta kassastaan tai pankin pääkirjatililtä kassojen välisenä siirtona.

Tekaistujen kauppojen peittämiseksi nainen erehdytti myös yhden pankin asiakkaan allekirjoittamaan tilisiirtotositteen, minkä avulla hän nosti tämän tililtä runsaat 11 000 euroa. Pankki korvasi asiakkaan tappion korkoineen.

Nainen myönsi syytteet oikeiksi. Hän kertoi tekojensa syyksi vaikean elämäntilanteensa, mikä johtui mm. avioerosta ja sairauksista. Syyttäjä vaatii naiselle vähintään puolentoista vuoden vankeusrangaistusta, ensisijaisesti ehdottomana.

Käräjäoikeus antaa jutussa kansliapäätöksen parin viikon päästä.

Anonyymi kirjoitti...

Natsisivusto lietsoo lynkkauksiin


Oululaisella natsisivustolla www.sisusauna.tk yllytetään keräämään "lynkkausjoukko", jotta viime kuukausien Oulussa tehtyjen raiskauksien tekijät saataisiin kiinni. Sivuston ylläpitäjänä on oululainen mies, joka on työskennellyt Oulun lyseon lukiolla vahtimestarin apulaisena. Hänen työsuhteensa päättyi viime vuoden lopulla.

Mies on kuitenkin eri kuin henkilö, joka toimitti esimerkiksi alkuvuodesta Kalevan uutis- ja kuvamateriaalia amerikkalaiselle natsisivustolle.

Mies ylläpiti sivustoa Oulun lyseolta saadun sähköpostiosoitteen avulla. Hän on koulutukseltaan datanomi, joten Oulun lyseon lukion rehtori Teuvo Laurinollin mukaan voisi aivan hyvin olla mahdollista, että mies kaappasi lyseon sähköpostiosoitteen tai se on säilynyt miehellä vahingossa.

"Tämä on erittäin epämiellyttävä uutinen", rehtori Laurinolli sanoi Kalevalle keskiviikkoiltana.

Sähköpostiosoite poistettiin jo keskiviikkoiltana käytöstä. Oulun lyseon lukion tietoturva-asiantuntijat myös tallensivat miehen käyttämän sähköpostilokitiedoston mahdollista jatkotutkimusta varten.

Oulun poliisi lupasi ryhtyä tutkimaan asiaa torstaina."Tiukkaakin tiukemmin moderoitu"


Sisusauna-sivustolla ei pääse etusivua pidemmälle, ellei rekisteröidy käyttäjäksi. Suomi24 -keskustelufoorumilla sisusauna-sivustoa luonnehditaan "tiukkaakin tiukemmin moderoiduksi".

Kalevan saamien tietojen mukaan sivustolta löytyy useita eri osioita, muun muassa viihde, etiikka, politiikka ja muille, vastaaville sivuille johtavat linkit-osio. Yllyttäviä kuvia sivuilta ei löydy.Sisusaunalla on vajaa 40 jäsentä, jotka kaikki kirjoittavat sivustolle aktiivisesti. Sen lisäksi, että Oulun raiskaajia vastaan yllytetään keräämään lynkkausjoukko, myös juutalaisista halutaan päästä eroon.

Viihde-osiossa keskustellaan monikulttuurisista ohjelmista, esimerkiksi viime aikoina puhuttanutta Poikkeustila-ohjelmaa käsitellään sisusauna-sivustolla.

Sisusaunan politiikka-osastolla kannustetaan myös äänestämään tiettyä puoluetta ja tiettyä henkilöä. Lisäksi sivusto järjestää omia äänestyksiä, ja sivusto suhtautuu negatiivisesti myös seksuaalisiin vähemmistöihin.

Eräs äänestyksistä päättyi kommenttiin "täällä ei varmaan ole homoja tai hinttejä".

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200703185876422_uu.shtml

Anonyymi kirjoitti...

Tappelu johti yliajoon
18.3.2007 15:08 (Päivitetty 18.3.2007 18:07)

Sanailusta alkanut rähinä paisui Turussa useiden miesten yhteenotoksi.

Sanailusta alkanut tappelu johti yhden miehen yliajoon lauantai-iltana Turun Runosmäessä. Tappeluun ja pahoinpitelyyn osallistui sekä suomalaisia että ulkomaalaissyntyisiä nuoria miehiä.

Pahoinpitely sai alkunsa kahden suomalaismiehen ja ulkomaalaissyntyisten veljesten riidasta. Poliisin mukaan kyse ei ollut rasismista, vaan ilmeisesti vanhoista epäselvyyksistä miesten välillä.

Tilanne kärjistyi niin, että yksi miehistä peruutti autolla maassa maanneen miehen jalan yli. Myös naista kohti yritettiin peruuttaa, mutta tämä ehti hypätä sivuun. Kun auto palasi paikalle, sitä vahingoitettiin ikkunoita rikkomalla.

Sivullista lyötiin puskurilla

Tilannetta rauhoittamaan mennyttä ulkopuolista lyötiin autosta irronneella puskurilla.

Poliisilla ei ole varmuutta siitä, miten suuri joukko koolla oli pahimmillaan ollut. Hälytyksen jälkeen paikalla olleet otettiin poliisin suojiin. Pahoinpitely tapahtui Runosmarketin parkkipaikalla noin kello 18:n aikoihin.

Jalan yli ajettu mies jouduttiin toimittamaan sairaalaan ambulanssill

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200703185876422_uu.shtml