12.3.07

Turun Sanomat 12.3.2007

Shiiojen ja sunnien välien kiristyminen näkyy myös Suomessa

Turussa paljastunut kahdeksan kunniaväkivaltatapausta

Kunniaväkivallasta on tullut todellinen ongelma Turussa.

Turun Naiskeskuksen projektivastaavan Raija Ala-Lipastin mukaan tänä vuonna on tullut Turun seudulla esille jo kahdeksan kunniaväkivaltaan liittyvää tapausta.

- Kyse on usein uhkailusta. Perheen tyttärelle sanotaan, että sinulle tapahtuu jotain pahaa. Todellisuudessa tällaisia tapauksia on varmaan kaksi tai kolme kertaa enemmän, Ala-Lipasti kertoo.

Syyt voivat olla monia. Usein ne liittyvät joko uskontoon, tapakulttuuriin tai isän auktoriteettiaseman horjuttamiseen.

Irakin sunni- ja shiiaryhmien kiristyneet välit ovat heijastuneet myös kunniaväkivaltaan Turussa. Uhkailun aiheeksi on riittänyt sekin, että shiiamusliminainen seurustelee sunnimuslimimiehen kanssa.

Poliisin tietoon tällaiset tapaukset tulevat hyvin harvoin. Syy on se, että perhe ja suku suojelevat väkivallan tekijöitä. Usein kyse on kunniaväkivallasta.

- Tietoomme tulee vuosittain vain yksi tai kaksi tämän tyyppistä tapausta Turussa. Jokainen voi päätellä, mitä johtopäätöksiä siitä voisi tehdä, rikosylikonstaapeli Harri Savolainen kertoo.

Kunniaväkivaltaan yritetään puuttua nyt uusin keinoin. Turun Naiskeskus-yhdistys julkaisi viranomaiskäyttöön tarkoitetun dvd:n, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä kunniaväkivaltaa ja puuttua tähän peiteltyyn ongelmaan.

- Työ nähtiin tarpeelliseksi, koska väkivaltaa kohdanneilla maahanmuuttajanaisilla on ollut vaikeuksia sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan. Tarkoitus on, että tästä hyötyvät niin maahanmuuttajanaiset ja -miehet kuin heidän yhteisönsäkin, Raija Ala-Lipasti sanoo.

Lähde

Ei kommentteja: