16.4.07

Länsiväylä 15.4.2007

Poliisi neuvoo aina ilmoittamaan ahdistelijasta

Lyhyen ajan sisällä Espoossa on sattunut kolme raiskauksen yritystä ja yksi raiskaus. Viimeisin yritys oli viikko sitten yöllä Kauklahdessa, jossa 17-vuotiaan naisen kimppuun käytiin hänen kävellessään yöllä rautatieasemalta poispäin.

Sitä edelliset raiskausyritykset tapahtuivat muutaman päivän välein, 25. ja 22. maaliskuuta, edellinen Espoonlahdessa ja jälkimmäinen Olarissa.

Noin 20-vuotias nainen raiskattiin 14. maaliskuuta Mankkaalla. Yöllä kolmen jälkeen Kokinkyläntietä Juhannusmäen suuntaan kävelleen naisen kimppuun kävi mies, joka raahasi hänet metsään ja sitoi kädet.

– Lyhyen ajan sisällä näin monta tapausta ei ole tavallista. Turhan monta tapausta, toteaa Espoon poliisin väkivaltarikosyksikön rikosylikonstaapeli Jukka Helander.

Poliisi ei kuitenkaan epäile, että tekijä olisi sama mies. Tuntomerkit ovat liian erilaiset, mutta ne viittaavat hyökkääjän olleen ulkomaalaisen kahdessa tai kolmessa tapauksessa.

Väkivallanteot on tehty ulkona. Samaan aikaan on poliisin tietoon tullut raiskauksia myös yksityisasunnoissa, mutta Helanderin mukaan ne ovat luonteeltaan vähän toisenlaisia.

– Näihin ulkosalla tehtyihin tekoihin liittyy seuraamista ja vaanimista. Se on aika huolestuttavaa. Nämä vaanijat ovat yleensä taparikollisia. Naisten kimppuun on käyty yöllä, paitsi Olarissa, jossa uhrina oli aamulla kouluunsa menossa ollut 15-vuotias tyttö. Mies kaatoi tytön maahan, mutta lähti karkuun tytön rimpuiltua ja lähellä olleen pyöräilijän kuultua tytön avunhuudot.

– Ketään ei ole otettu kiinni näistä hyökkäyksistä, Helander toteaa.

Hän kehottaa naisia ilmoittamaan poliisille jos heihin on käyty käsiksi tai heitä on seurattu, tai lähellä on muuten käyttäydytty epämääräisesti. Kaikki eivät nimittäin ilmoita ahdistelijasta jos onnistuvat itse pääsemään tästä eroon.

Välttämättä ei tarvitse tehdä edes rikosilmoitusta, riittää kun ottaa poliisiin yhteyttä, huomauttaa Helander.

– Saamme ainakin tiedon tapahtuneesta ja pienikin vihje voi osoittautua tutkimuksissa arvokkaaksi. Poliisi neuvoo aina ilmoittamaan ahdistelijasta.

Lähde

Ei kommentteja: