7.4.07

Helsingin Sanomat 7.4.2007

Ruandalainen mies vangittiin epäiltynä osuudesta kansanmurhaan

Porvoon käräjäoikeus vangitsi perjantaina kansanmurhaan osallistumisesta epäillyn ruandalaismiehen. Keskusrikospoliisin pyynnöstä oikeus käsitteli vangitsemisasiaa suljetuin ovin. Päätöksen perustelut määrättiin salassa pidettäviksi.

Joukkotuhoamisesta epäilty mies työskenteli ennen Ruandan kevään 1994 tapahtumia pastorina Ruandan baptistikirkossa.

Silminnäkijöiden kertomusten mukaan hutumiehen väitetään johtaneen hyökkäyksiä tutseja vastaan Etelä-Ruandassa.

Ruandan kansanmurha alkoi huhtikuussa 1994, ja siinä äärihutut murhasivat muutamassa kuukaudessa arviolta 800000 tutsia ja maltillista hutua.

Burundissa 1951 syntynyt mies on asunut Suomessa vuodesta 2003. Hän on hakenut perheineen Suomesta turvapaikkaa. Ulkomaalaisvirasto ei ole vielä tehnyt asiassa päätöstä.

Mies pidätettiin torstaina epäiltynä joukkotuhoamisesta eli osallistumisesta kansanmurhan suunnitteluun ja johtamiseen. Seuraavana päivänä hänet vangittiin.

Keskusrikospoliisi on tutkinut vuoden alusta lähtien miehen osallisuutta Ruandan kansanmurhaan keväällä 1994. Miehen nimi on Ruandan hallituksen julkistamalla ulkomailla asuvien etsittyjen listalla.

Tutkinta tehdään yhteistyössä Ruandan oikeusviranomaisten ja YK:n asettaman kansainvälisen sotilasrikostuomioistuimen kanssa.

Poliisi arvioi esitutkinnan kestävän useita kuukausia.

Lähde

Ei kommentteja: