14.4.07

Helsingin Sanomat 14.4.2007 (3.)

Suomi ehkä lähettämässä tutkimusryhmän Ruandaan

Suomi saattaa lähettää tutkimusryhmän Ruandaan selvittämään Suomessa asuvan, kansanmurhaan osallistumisesta epäillyn ruandalaismiehen mahdollista osuutta asiaan. Asiasta kertoo lauantain Borgåbladet.

Lehden mukaan Ruanda olisi pyytänyt Suomea myös luovuttamaan vangittuna olevan miehen Ruandaan. Borgåbladet käyttää tietojensa lähteenä Ruandan pääkaupungissa Kigalissa ilmestyvää lehteä.

Suomessa asuvan ruandalaismiehen epäillään osallistuneen Ruandan kansanmurhan suunnitteluun, johtamiseen ja toteutukseen keväällä 1994. Pappina toiminut mies vangittiin pitkänäperjantaina epäiltynä joukkotuhonnasta eli kansanmurhasta.

Tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Thomas Elfgren ei halunnut juurikaan kommentoida tietoja lauantaina. Hän sanoi STT:lle, että poliisi tekee yhteistyötä Ruandan oikeusviranomaisten, YK:n tuomioistuimen ja muiden maiden kanssa.

Kysymykseen Ruandan pyynnöstä luovuttaa mies maahan Elfgren vastasi:

"Heillä on toive, niin kuin yleensä kaikista heidän etsintäkuuluttamistaan henkilöistä, että voisi käydä oikeutta siellä kansainvälisessä tuomioistuimessa." Hän jatkoi, että tällaiset kysymykset ovat täysin ennenaikaisia, eikä poliisi edes tee näitä ratkaisuja.

Lähde

Ei kommentteja: