14.4.07

Helsingin Sanomat 14.4.2007 (2.)

Epäily: Ihmiskauppaa useilla paikkakunnilla

Vantaan käräjäoikeus vangitsi intialaistaustaisen miehen todennäköisin syin törkeästä ihmiskaupasta epäiltynä perjantaina. Lisäksi toinen Intiasta lähtöisin oleva mies on pidätettynä samasta rikoksesta epäiltynä.

Rajavartiolaitos epäilee, että kaksikko on pakottanut väkivallalla uhkaamalla kolmannen aasialaismiehen työskentelemään yli puolentoista vuoden ajan ilmaiseksi eri yrityksissä useilla paikkakunnilla Etelä-Suomessa.

Kyseessä on ensimmäinen rikostutkinta, jossa Suomeen kohdistuvaan ihmissalakuljetukseen epäillään liittyvän ihmiskauppaa.

Tutkinnanjohtaja Marko Jokelan mukaan epäillyn ihmiskaupan uhri järjestettiin laittomasti Aasiasta Suomeen toissa vuonna. Pakkotyön epäillään päättyneen vasta toissa viikon perjantaina.

Työpäivät venyivät 10–12-tuntisiksi.

"Hänelle oli luvattu töitä ja hyvää palkkaa Suomesta. Omien sanojensa mukaan hän ei saanut yhtään palkkaa", Jokela huomauttaa.

Rajavartiolaitos pitää mahdollisena, että epäillyn ihmiskaupan järjestäjiä on enemmän kuin kaksi ja uhreja enemmän kuin yksi.

Lisäksi rajavartiolaitos epäilee, että ihmiskaupan taustalla on järjestäytynyt rikollisorganisaatio, jolla on jäseniä Suomen lisäksi myös Aasiassa.

Esitutkinta on vasta alussa.

Lähde

Ei kommentteja: