28.11.06

Turun Sanomat 27.11.2006

Kolme naista joutui raiskausyrityksen kohteeksi Turussa

Turussa sattui lauantai-iltana kolme raiskausyritystä. Kello 20.35 50-60-vuotias mies hyökkäsi nuoren naisen kimppuun Verkatehtaantien ja Helsinginkadun risteyksessä.

Mies raahasi naisen Ketarantiellä sijaitsevalle rakennustyömaalle.

Nainen sai potkittua miestä niin, että tämä pakeni paikalta vanhalla polkupyörällä. Mies on lyhyt ja hän oli pukeutunut tummiin vaatteisiin.

Tuntia myöhemmin ulkomaalainen mies seurasi turkulaista naista Uudenmaankadulla. Rappukäytävässä mies kävi naisen kimppuun, mutta nainen sai miehen keskeyttämään aikeensa huutamalla. Lyhyt, noin 40-50-vuotias mies poistui paikalta.

Kello 23 liettualainen mies seurasi Pansion ravintola Navigaresta poistunutta nuorta naishenkilöä. Mies hyökkäsi naisen kimppuun Hörköistentiellä ja sai riisuttua osan naisen vaatteista. Ohi kulkenut mies kuuli naisen huudot ja tuli tämän avuksi.

Ravintola Navigaren järjestysmiehet saivat miehen kiinni ja luovuttivat hänet poliisille. Poliisi etsii kahta muuta päällekarkaajaa.

Lähde

21.11.06

Kaleva 21.11.2006

Pizzeriakahakasta sakkoja maahanmuuttajille

Neljä maahanmuuttajaa on tuomittu sakkoihin Kajaanin pizzeriakahakkajutussa. Suomalaissyntyisille ei määrätty rangaistuksia.

Kahakka sattui puolitoista vuotta sitten Kajaanissa Kuurnan kaupunginosassa. Tuolloin suomalaissyntyisten miesten väitettiin hyökänneen lähiöpizzeriaan ja pahoinpidellen siellä olleet vierasmaalaiset.

Kajaanilaismiesten ja paikallisten maahanmuuttajien kertomukset tapahtumien alusta ja kulusta menivät täysin ristiin käräjäoikeudessa.

Lähde

20.11.06

Iltalehti 20.11.2006

Siivoojan tappaneelle kymmenen vuotta vankeutta

Venäläissyntyisen siivoojan surmannut mies tuomittiin maanantaina kymmeneksi vuodeksi vankeuteen taposta Vantaan käräjäoikeudessa.

Kihlakunnansyyttäjä vaati 26-vuotiaalle Ruhin Nasiroville rangaistusta murhasta, mutta käräjäoikeus katsoi, ettei teko ollut erityisen raaka eikä julma. Nasirov oli rikosta tehdessään täydessä ymmärryksessä.

Veriteko paljastui maaliskuussa, kun kolmekymppinen siivooja löydettiin surmattuna kotoaan Vantaan Varistosta. Naisen löysi sukulainen, joka oli hälytetty paikalle, kun uhri ei ollut ilmaantunut työpaikalleen.

Nasirov myönsi oikeudessa syyllistyneensä hätävarjelun liioitteluna tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Hänen mukaansa nettituttavan kuolemaa edelsi käsikähmä, jonka taustalla olivat liian rajuiksi äityneet seksileikit.

Azerbaidzhanilainen Nasirov saapui Suomeen viime vuonna ja haki turvapaikkaa.

Lähde

17.11.06

Keskisuomalainen 16.11.2006

Romaneilta sisäänpääsyn evännyt sakkoihin

Kahden romanimiehen pääsyn pitseriaansa evännyt jyväskyläläinen yrittäjä tuomittiin sakkoihin syrjinnästä. 39-vuotiaan miehen katsottiin syyllistyneen kahteen syrjintään, josta määrättiin sakkorangaistukseksi 20 päiväsakkoa, yhteensä 520 euroa. Lisäksi Jyväskylän käräjäoikeus velvoitti hänet maksamaan kummallekin syrjimälleen miehelle 200 euron vahingonkorvauksen.

22- ja 20-vuotiaat paikalliset romanimiehet yrittivät mennä ruokailemaan jyväskyläläiseen pitseriaan viime tammikuussa. Ovimies eväsi heidän sisäänpääsynsä ja haki omistajan paikalle. Omistaja kielsi miehiä tulemasta ravintolaan. Hänen mukaansa kyse ei ollut syrjinnästä, vaan siitä, että toinen miehistä oli ruokaillut ravintolassa aikaisemmin, mutta jättänyt tilaamansa pitsan maksamatta. Romanimies kielsi näin tapahtuneen, eikä siitä ollut näyttöä.

Myös ovimies sai syytteen syrjinnästä, mutta sen oikeus hylkäsi, sillä katsoi miehen toimineen omistajan ohjeen mukaan. Syyttäjä vaati yritykselle yhteisösakkoa, mutta oikeus hylkäsi
vaatimuksen.

Lähde

Iltalehden paperiversio 17.11.2006 mainitsee, että 39-vuotias yrittäjä on maahanmuuttaja.

15.11.06

Turun Sanomat 15.11.2006

Nainen ryöstettiin automaatilla

Nuori nainen ryöstettiin pankkiautomaatilla Turun Eerikinkadun ja Kristiinankadun kulmassa aamuyöllä tiistaina. Ryöstäjä pääsi karkuun. Turkulaisnainen oli nostanut taksirahaa kotimatkaa varten kello kolmelta yöllä, kun ryöstäjä yllätti hänet. Takaa tullut mies työnsi naisen päin pankkiautomaattia, kaatoi hänet maahan ja potkaisi häntä. Mies juoksi karkuun kahden muun miehen kanssa. Ryöstäjä sai mukaansa 90 euroa ja kaksi pankkikorttia. Mies oli alle 30-vuotias, 175-180-senttinen ja tummaihoinen. Hänellä oli vaalea huppari ja punamusta lippalakki.

Lähde

 

13.11.06

Turun Sanomat 13.11.2006

Väärin paperein Suomeen tulleille sakkoja

Tampereen käräjäoikeus tuomitsi maanantaina sakkoihin neljä länsiafrikkalaista miestä, jotka olivat saaneet oleskeluluvan Suomessa väärennettyjen papereiden perusteella. Tuomitut ovat iältään 26-28-vuotiaita. Päätekijä väärensi muille kirjeet, joiden mukaan heidät oli hyväksytty opiskelemaan Tampereen yliopistoon. Hän väärensi tai hankki väärennökset myös aiemmista päästötodistuksista, yritysten suosituskirjeistä ja pankkien tiliotteista. Syyttäjä vaati päätekijälle rangaistusta laittoman maahantulon järjestämisestä. Oikeuden mukaan hän ei ollut lain tarkoittamalla tavalla tuonut muita Suomeen, joten hänet tuomittiin avunannosta rekisterimerkintärikoksiin. Päätekijä sai 70 päiväsakkoa eli 420 euron sakot. Muut saivat kukin 30 päiväsakkoa eli 180 euron sakot.

Lähde

12.11.06

Turun Sanomat 12.11.2006

Myymälävarkaat potkivat vartijaa Turussa

Pikkujoulujuhlinta alkaa näkyä Turun yössä. Lauantain vastaisena yönä Turun poliisilla oli yhteensä sata tehtävää. Yöltä kirjattiin neljä pahoinpitelyä ja kolme järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamista eri ravintoloissa tai niiden edustoilla.

Perjantai-iltana puoli kahdeksan aikaan illalla Itäharjun Lidlistä oli neljän ulkomaalaistaustaisen nuoren pojan porukka työntänyt ruokatavaroita täynnä olleen ostoskärryn ulos maksamatta. Myyjien tavoitettua yhden nuorista ja saatua kärryn tavaroineen takaisin kävi kolme muuta ulkona vartijan kimppuun.

Miehet kaatoivat vartijan, ja potkivat häntä erityisesti päähän. Vartija löi päänsä asvalttiin, ja hän sai vammoja lähelle silmiä, mutta pääsi lauantaina sairaalasta kotihoitoon. Pahoinpitelijät pakenivat paikalta, mutta kiinnijääneen perusteella he ovat poliisille entuudestaan tuttuja.

Lähde

10.11.06

Iltalehti 10.11.2006

Laajasalon surmaajalle seitsemän vuotta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi bangladeshilainen miehen entisen avovaimonsa taposta alentuneesti syyntakeisena.

Helsingin Laajasalossa veitsellä nuoren naisen tappanut mies oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Käräjäoikeus langetti perjantaina bangladeshilaiselle Hossain Mridhalle seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen taposta.

Mridha surmasi entisen avovaimonsa helmikuussa naisen asunnossa. Surmatyön jälkeen tuomittu asui vainajan kanssa liki viikon. Tapaus ilmeni vasta, kun naisen huolestunut äiti otti yhteyttä hätäkeskukseen. Tarkastukselle lähteneet poliisit tapasivat asunnon ovella Mridhan, joka kertoi naisen kuolleen mahdollisesti lääkkeiden yliannostukseen.

Uhri löytyi verisenä sängyltä ja surma-aseena käytetty veitsi vuoteen alta.

Oikeus ei uskonut vahinkoon

Mielentilatutkimuksen mukaan 27-vuotias Mridha oli vakavasti masentunut ja hänellä oli myös narsistisia ja epäsosiaalisia piirteitä. Helsingin käräjäoikeus ei pitänyt tekoa vahinkona mutta uskoi, että tuomittu toimi kiihtyneessä mielentilassa.

- Teko ei vaikuttanut harkitulta vaan pikemminkin impulsiiviselta, oikeus lausui.

Tuomittu joutuu maksamaan uhrin äidille korvauksia yhteensä yli 13 000 euroa.

"Epätoivoinen ja rakastunut"

Mridha saapui Suomeen viime vuoden toukokuussa ja anoi turvapaikkaa. Pari kuukautta myöhemmin hän tapasi 26-vuotiaan naisen ja muutti lähestulkoon heti tämän luokse. Pari erosi tammikuussa, ja nainen kielsi Mridhaa tulemasta takaisin.

Käräjäoikeuden mukaan mies tuntui olevan epätoivonen ja rakastunut. Bangladeshilainen oli Suomessa yksin vailla omaa asuntoa ja sukulaisia. Oikeuden mukaan tuomittu oli riippuvainen tyttöystävästään, koska hän asui vieraassa maassa eikä osannut kieltä.

Helmikuista surmatyötä edelsi ilta ravintolassa, josta Mridha lyöttäytyi entisen avovaimonsa matkaan. Nainen lupasi, että Mridha saisi jäädä yöksi mutta aamulla hänen olisi lähdettävä ja vietävä asunnossa olevat tavaransa mukanaan.

Asunnossa pari alkoi riidellä, sillä nainen ilmoitti, ettei enää aio ryhtyä seurustelemaan Mridhan kanssa. Mies masentui ilmoituksesta, sillä vielä joulukuussa pari oli suunnitellut naimisiinmenoa. Hän haki keittiöstä veitsen ja uhkasi viillellä ranteensa auki.

Isku rikkoi kylkiluun

Mridha kertoi oikeudessa, että nainen yritti estää hänen aikeensa ja pari päätyi painimaan sängylle. Mridhan mukaan hänen kädessään ollut veitsi osui taistelun tiimellyksessä vahingossa naiseen.

Oikeus piti kertomusta epäuskottavana. Isku suuntautui alhaalta ylöspäin ja oli niin voimakas, että se rikkoi naisen kylkiluun.

Syyttäjä Markku Pohjanoksa oli eri mieltä mielentilatutkimuksesta ja vaati Mridhalle vähintään yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta.

Lähde

Iltalehti 9.11.2006

Suomalaissotilasta epäillään jättilahjuksista

Afganistanissa palvelleen sotilasvirkamiehen epäillään ottaneen noin 20 000 dollarin lahjukset paikallisilta rakennusurakoitsijoilta.

Poliisi on aiemmin kertonut, että kyseessä olisi ollut vain muutaman tuhannen euron summa. Nyt lahjusepäily on kuitenkin kasvanut hurjasti ensimmäisen tutkintamatkan jälkeen.

Keskusrikospoliisin tutkijat ovat juuri lähdössä toistamiseen Kabuliin selvittämään asiaa.

- Aikaisemmin neljän viikon aikana suoritetut tutkinnat eivät päätyneet loppuun asti. Lähdemme tutkimaan nyt lisää, vahvistaa rikoskomisario Olli Töyräs STT:lle.

Tutkijoita Afganistaniin

Afganistaniin lähtee kaksi KRP:n tutkijaa ja yksi puolustusvoimien tutkija. Sama ryhmä teki myös edellisen tutkinnan.

Töyrään mukaan viime kerralla tutkijoilla loppui aika kesken.

- Nyt koetetaan täydentää tutkintaa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Haluamme saada kaikki asiat selvitettyä ja kuulustelut tehtyä.

Epäilty ollut maassa tulkkina

Poliisi epäilee suomalaisessa kriisinhallintajoukossa palvellutta sotilasvirkamiestä lahjusten ottamisesta. Käytännössä epäilynä on, että mies olisi ottanut rahaa urakoitsijoilta, jotka ovat halunneet solmia sopimuksia suomalaisten kanssa. Epäilty on toiminut Kabulissa tulkkina.

- Häntä on kuulusteltu useaan otteeseen. En lähde kommentoimaan sitä, onko hän myöntänyt mitään, Töyräs sanoo.

Lahjusten ottaminen on poliisin pääepäily. Mahdollista kuitenkin on, että muitakin rikosepäilyjä vielä syntyy tutkinnan edetessä.

Kabulissa vuodesta 2004

Poliisi tarkastelee miehen Kabulissa viettämää palvelusaikaa, joka on alkanut vuonna 2004. Mies on vapautettu epäilyjen takia palveluksesta.

Keskusrikospoliisi sai lahjusepäilyn tietoonsa elokuussa, kun Pääesikunnan tutkintaosasto pyysi tutkinta-apua.

Poliisi on tapauksen yksityiskohdista vielä melko vaitonainen tutkinnan keskeneräisyyden vuoksi. Epäilty on ollut pidätettynä, mutta hänet on päästetty vapaaksi.

Lähde
Lisätietoja aiemmassa uutisessa

7.11.06

Turun Sanomat 7.11.2006

Nigerialaisille pitkä tuomio kokaiinin salakuljetuksesta

Kaksi nigerialaismiestä on tuomittu kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksiin laajassa kokaiinin salakuljetusvyyhdessä. Vantaan käräjäoikeus langetti molemmille tuomion yhdeksästä törkeästä huumausainerikoksesta maanantaina.

Oikeuden mukaan Bright Akuma, 25, ja Ghandi Ndem, 30, vastaanottivat pikarahtina Suomeen tuodut kokaiinipaketit ja lähettivät ne edelleen Britanniaan. Huumeen kierrättämisellä Suomen kautta peitettiin aineen lähtömaa Afrikassa tai Etelä-Amerikassa.

Oikeus uskoo, että kokaiinia on liikkunut yli viisi kiloa noin kymmenessä paketissa. Tulli takavarikoi kaksi kiloa kokaiinia.

Lähde

3.11.06

Iltalehti 2.11.2006

Ei kutsua juhliin - ajoi sukulaisensa yli

Silminnäkijöiden mukaan mies kaasutti suoraan uhrinsa päälle.

41-vuotias kiinteistönhoitaja kuunteli tyynenä tapposyytettä asianajajansa Seppo Kolarin vieressä.

41-vuotias kiinteistönhoitaja raivostui, kun hän ei saanut kutsua sukulaismiehensä juhliin. Rähinä päättyi karusti: mies ajoi sukulaisensa kuoliaaksi.

Nyt miehelle vaaditaan vähintään 9 vuoden vankeusrangaistusta taposta. Asian käsittely alkoi eilen Kuopion käräjäoikeudessa.

Kohtalokas törmäys tapahtui viime heinäkuun lopulla Kuopion Rypysuolla, Puijon pohjoispuolella sijaitsevalla asuntoalueella. Yhteen asuntoon oli kokoontunut joukko Myanmarista eli entisestä Burmasta vuonna 2000 Suomeen tulleita ihmisiä juhlimaan yhdessä.

Kun syytetty oli soittanut juhlapaikan perheen isälle ja kuullut taustalta monien yhteisten tuttujen ääniä, hän oli suuttunut siitä, ettei häntä ollut kutsuttu mukaan.

Syytetty pitää vahinkona

Vaimonsa estelyistä huolimatta juhlien järjestäjä otti aseekseen pitkän veitsen ja putkimaisen siivousvälineen varren ja lähti pihalle, jonne myös uhkailija saapui.

Kerrostalojen parvekkeilta tilannetta seuranneet naapurit kertoivat auton kiihdyttäneen koko ajan vauhtiaan ja törmänneen uhriin kovalla vauhdilla.

- Kuului tömähdys ja näin, kun mies lensi ilmassa polvet koukussa, kertoi tapauksen nähnyt eläkeläinen.

Syytetty taas väittää ajaneensa hiljaa pihaa pitkin ja yllättyneensä, kun sukulaismies ilmestyi yllättäen autojen välistä hänen autonsa eteen. Kiistaa on myös auton ajonopeudesta.

Lähde

Ilta-Sanomat 28.10.2006

Sarjaraiskaaja löysi Miian metroasemalta

Nuoria naisia metsästänyt sarjaraiskaaja tunnusti tekonsa eilen, kun hänelle luettiin syytteet Helsingin käräjäoikeudessa.

22-vuotiasta kenialaismiestä syytetään neljästä raiskauksesta ja yhdestä pahoinpitelystä. Helsinkiläisen Miian, 22, seuraan mies lyöttäytyi heinäkuisena aamuyönä.

- Olin yksin odottamassa metroa, kun hän tuli puhumaan minulle. Jutut olivat ihan viisaita, nuori nainen kertoo.

Koska mies vaikutti ystävälliseltä eikä lainkaan uhkaavalta, Miia lähti hänen kanssaan jatkoille. Asunnossa miehen käytös muuttui yllättäen. -

Varsinaista väkivaltaa ei ollut, mutta siihen suuntaan kaikki meni, hän huokaa.

- Haluan, että hänet poistetaan maasta mahdollisimman pian.

Ulkomaalaisvirasto on jo päättänyt karkotuksesta, mutta mies on valittanut hallinto-oikeuteen.

Miian nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Mies ehti raiskata kuukaudessa kolme muutakin alle 30-vuotiasta naista. Hän oli vasta vapautunut vankilasta istumasta edellistä raiskaustuomiotaan.

Lähde