31.7.05

Käännös: Expressen 22.7.

Aktiivinen lukija toimitti käännöksen Expressenin alempana lainatusta artikkelista. Toimituskunta kiittää häntä panoksestaan.

----------------

Expressen 22.7.2005
"Te tulette saamaan suurimman rangaistuksen"

39-vuotias ruotsalainen jota epäillään Lontoon pommi-iskujen tekijäksi uhkaa kauhuskenaariolla..
- "Ruotsi saa syyttää itseään ja tulee saamaan suurimman rangaistuksen mikäli minut luovutetaan USA:lle tai englannille."

FBI kuvailee häntä hyvin vaarallisena bin ladenin murhamiehenä. Hän on ruotsalainen jota sekä yhdysvaltojen että Britannian tiedustelupalvelut etsivät epäiltynä terrorismista.. USA syyttää häntä al-qaida harjoitusleirin rakentamisesta Oregoniin vuonna 1999 sekä osallisuudesta Lontoon pommi-iskuihin. Expressen tapasi hänet eilen eräässä eteläruotsalaisessa kaupungissa.
- "Minä en ole sekaantunut Lontoon metroihin kohdistuneisiin pommi-iskuihin. En ole poistunut Ruotsista viimeiseen kolmeen vuoteen.. Miten voisin olla sekaantunut iskuihin?"
Pakistanin poliisi pidätti heti lontoon iskujen jälkeen Britannian kansalaisen nimeltä Haroon Rashid Aswat. Hänen kerrotaan olevan Al-qaidan tärkeä henkilö ja ilmoittaa olevansa 39-vuotiaan haastateltavan ystävä. Hänen epäillään olevan Lontoon pommi-iskujen aivot.

Yhdistetty Rashidiin.
Haroon Rashid puhui kaikkien neljän itsemurhapommittajien kanssa useita kertoja ennen iskuja ja tapasi heidät omissa kodeissaan iskuja edeltävänä aikana. Yhdysvaltalainen turvallisuusviranomainen epäilee että Rashid ja 39-vuotias ruotsalainen voivat olla sekaantuneet Lontoon iskuihin. FBI epäilee että ruotsalainen matkusti yhdysvaltoihin Haroon Rashid Aswatin kanssa vuoden 1999 marraskuussa. Siellä he ostivat alueen Seattlen seudulta ja aloittivat Jihad-koulutuksen. Tällä alueella ruotsalainen 39-vuotias kouluttautui muiden miesten kanssa erilaisten aseiden ja kemiallisten aineiden käsittelyssä. "Haroon Rashid ei ole uusi nimi minulle. Kun säpo(ruotsin turvallisuuspoliisi) pidätti minut vuonna 2003 minulta kysyttiin hänestä. En tiedä kuka hän on, en ole koskaan tavannut häntä", kertoo 39-vuotias.

Vahvistaa USA-matkan
Sen sijaan hän myöntää matkustaneensa yhdysvaltoihin 1999.
-"Kyllä, matkustin USA:han sinä aikana, mutta en Oregoniin. Matkustin sinne perheeni kanssa kesälomaksi, hän kertoo.
Vuonna 2003 39-vuotias tuomittiin törkeästä aserikkomuksesta. Säpolla on asiasta kuvatodisteita.-"Muutamissa kuvissa oli aseita ja muutamissa ei. Ne kuvat joissa ei ole kuvia ovat oikeita kuvia minusta, mutta ne eivät ole Oregonissa otettuja vaan Järvfaltetissa, Tukholman ulkopuolelta. Niissä kuvissa joissa on aseita on toinen ihminen, kertoo 39-vuotias"
Kun Säpo teki kotitutkinnan hänen asunnostaan Tukholman lähiössä, löydettiin kaksi pistoolia ja kivääri, sekä muutamia CD-levyjä joissa oli Al-qaida propagandaa ja salaiset ohjeet kotitekoisille pommeille.

Kaksi vaimoa mutta ei työtä.
39-vuotias on syntynyt Libanonissa, mutta muutti Ruotsiin kun oli 18-vuotias. Hän tapasi ensimmäisen ruotsalaisen vaimonsa ja sai tyttären joka on jo ehtinyt täyttää 18. Myöhemmin he erosivat. Nykyään hän on naimisissa kahden naisen kanssa samanaikaisesti, jotka ovat molemmat Somaliasta. Huolimatta siitä että hän elättää kaksi taloutta, hänellä ei ole työpaikkaa. Vuonna 1990 hänestä tuli aktiivinen muslimi ja syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen hän tuli tunnetuksi kunnioituksestaan terroristijohtaja Bin Ladenia kohtaan.
"Kyllä, minä rakastan Sheikki Bin Ladenia. Hän on oikea muslimi ja oikea mujahid (islaminuskoinen vapaustaistelija), kertoo 39-vuotias.
Hän näkee itsensä al-qaidan tukijana ja on sitä mieltä että Jihad on jokaisen muslimin velvollisuus viimeiseen päivään saakka. Lontoon itsemurhaiskuista hän sanoo:
- "He ovat marttyyrejä ja toivon tulevani joskus itsekin marttyriksi He eivät ole terroristeja koska he tekivät mitä islam vaatii. Hyökkäykset Lontooseen ovat reaktio siihen mitä tapahtuu Irakissa. Jokainen maa joka sotkeutuu sotaan muslimeja vastaan kokee saman kohtalon, hän sanoo.
Uhkaa Ruotsia.
Hän selittää että Ruotsi, ainakaan tällä hetkellä, ei ole vaarassa al-qaidan taholta..
"mutta tilanne huononee muslimien suhteen jatkuvasti.Toisaalla naisiamme sorretaan ja toisaalla pastori jota pitäisi rankaista kuolemalla mustamaalaa profeettaamme."
Nyt sekä USA että britannia jahtaavat 39-vuotiasta.
"En suostu tekemään sopimusta englantilaisten, amerikkalaisten tai ruotsalaisten oikeusviranomaisten kanssa. He saavat tulla tänne ja ottaa minut mukaansa väkisin. Mutta mikäli Ruotsi päätää luovuttaa minut toiselle valtiolle saavat he syyttää itseään. Ruotsia tullaan rankaisemaan ja suurimmalla rangaistuksella siinä tapauksessa.

Ei kommentteja: