16.11.07

Helsingin Sanomat 16.11.2007

Kerjäläisten pakettiautosta löytyi varastettua tavaraa

Helsingin poliisi teki viime viikolla kotietsinnän kahteen Helsingin ydinkeskustassa sijainneeseen pakettiautoon, jossa ainakin osa Helsingin keskustassa kerjäävistä romanialaisista on majoittunut. Etsinnän yhteydessä pakettiautoista löytyi varastettuja kännyköitä, kameroita, musiikkisoittimia ja ainakin yksi gps-laite.

Rikoskomisario Petri Juvosen mukaan tavarat oli kääritty suojapapereihin ja teipattu auton kattopaneelien alle. Tapahtumien yhteydessä poliisi otti kiinni neljä romanialaista, joista käräjäoikeus vangitsi kolme. Vangitsemisesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Vangituiksi joutuivat noin 60-vuotias nainen ja kaksi noin 30-vuotiasta miestä, joista toinen on vangitun naisen poika. He kaikki ovat myyneet ruusuja Helsingin keskustassa. Juvosen mukaan vangittuja odottaa kahden kuukauden mittainen tutkintavankeus.

Helsingin poliisi on ennen kuvitellut, etteivät romanialaiset kerjääjät ja ruusujen myyjät ole syyllistyneet rikoksiin. "Olemme luulleet, että he toimisivat kukin omalla sektorillaan. Nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että kaikki tekevät kaikkea eli että kerjäämiseen ja kukkien myyntiin liittyisi myös varastelua", Juvonen sanoo.

Hän ei osaa arvioida kuinka paljon romanialaisia kerjäläisiä Helsingin seudulla nyt on. Varastetuilla kameroilla otetut kuvat paljastivat, että joukkoon saattaa kuulua myös paljon muita kuin poliisin tarkistamat kaksi pakettiautollista väkeä.

"Joka kesähän heitä täällä on, mutta ryhmän toiminta poikkeaa selvästi aiemmasta", Juvonen kertoo. Poliisin mukaan aikaisemmin varastelua ovat romanialaisissa taskuvarasliigoissa tehneet vain naiset. "Nyt sitä tekevät sekä miehet että naiset."

Lisäksi ryhmä on liikkunut kesän aikana pitkin Etelä-Suomea ja on viihtynyt Suomessa jo pitkään. Ensimmäiset tulivat Suomeen toukokuussa.

Juvosen mukaan Helsingin poliisi voi estää rikolliseen toimintaan liittyvää kerjäämistä vain lisäämällä valvontaa.

"Kiinniottoriskin ja rangaistusten tulisi olla niin suuria, etteivät he näkisi kannattavaksi tulla tai jäädä Suomeen."

Ulkomaalaispoliisin tutkintayksikön johtaja Jaakko Heinilä kuitenkin epäilee, että kerjääminen ja siihen liittyvä rikollisuus on tullut Suomeen jäädäkseen.

Hänen mukaansa nyt vangittujen romanialaisten osalta tullaan harkitsemaan maasta käännyttämistä.

Lähde

Ei kommentteja: