12.5.07

Helsingin Sanomat 12.5.2007

Suomalaisyritys teetti laittomia työtunteja afrikkalaisilla opiskelijoilla

Suomalainen, rakennussiivoukseen ja työvoiman vuokrauksen keskittynyt yritys on teettänyt laittomia työtunteja ulkomaalaisilla opiskelijoilla.

Yrityksen työmaalla oli töissä oli parikymmentä opiskelijaa. Pääosin opiskelijat olivat lähtöisin Afrikasta, valtaosa heistä Kamerunista.

He olivat Suomessa opiskelijan oleskeluluvalla.

Ulkomaalaislain mukaan opiskelijan oleskeluluvalla saa tehdä vain osa-aikatöitä, korkeintaan 25 tuntia viikossa.

Yrittäjä oli kuitenkin teettänyt opiskelijoilla täyttä 40 tunnin työviikkoa – osa opiskelijoista oli paiskinut jopa 60 tunnin viikkoja rakennuksilla. Näin suuret tuntimäärät olisivat edellyttäneet työntekijän oleskelulupaa.

Uudenmaan työsuojelupiiri tutkii yrittäjän toimia. Opiskelijalla täysipäiväistä työpäivää teettävä työnantaja saattaa syyllistyä joko luvattoman ulkomaalaisen työvoiman käyttöön tai työnantajan ulkomaalaisrikkomukseen.

Ulkomaalaislain rikkomisen lisäksi suomalaisyrittäjä maksoi opiskelijoille liian pientä palkkaa.

Afrikkalaisopiskelijoiden lisäksi alipalkattuna oli muitakin ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä: joukossa nyt jo Suomen kansalaisuuden saaneita sekä vakituisella oleskeluluvalla täällä asuvia ihmisiä, yhteensä nelisenkymmentä henkeä.

Rakennussiivousta tehneisiin ulkomaalaistaustaisiin olisi pitänyt soveltaa Rakennusliiton työehtosopimusta, mutta yrittäjä oli maksanut palkat Palvelualojen ammattiliitto PAM:n työehtosopimuksen mukaan. PAM:n sopimuksessa palkka on huonompi, ja eroja on myös muissa työehdoissa kuten lomakorvausten kertymisessä.

Lisäksi kaikki työntekijät jäivät ilman lakisääteisiä ylityökorotuksia ja pyhälisiä.

Lähde

Ei kommentteja: