13.12.05

Turun Sanomat 13.12.2005

Matkapuhelimet välitettiin ulkomaille myyntiin

Nuoriin kohdistuneista kännykkäryöstöistä syyte 18:lle

Kahdeksaatoista nuorta miestä syytetään käräjäoikeudessa kymmenistä vuoden 2004 kevään ja vuoden 2005 kesän välillä Turussa tehdyistä katuryöstöistä. Miltei kaikissa tapauksissa ryöstön kohteena oli nuori henkilö, jolta ympärille ryhmittynyt porukka vei kännykän joskus pelkästään uhkaamalla, mutta yleensä myös väkivaltaa käyttämällä.

Tiistaina jatkuvan jutun syytetyt ovat 15-19-vuotiaita ja neljätoista heistä on ulkomaalaistaustaisia. Asianomistajia on 76, joukossa monen uhrin isä tai äiti, koska useat ryöstetyt olivat tekohetkellä alaikäisiä. Korvausvaatimukset vaihtelevat 100-400 euron välillä. Lisäksi kymmenen uhria vaatii vastaajilta poliklinikkamaksujen ohella 100-250 euron korvauksia kivusta ja särystä.

Katuryöstöt on arvioitu tilausrikoksiksi, koska ryöstetyt matkapuhelimet jäivät kateisiin ja poliisin tietojen mukaan ne päätyivät ulkomaille.

Ryöstöt noudattivat paljolti samaa kaavaa. Hämärissä kaupungilla kulkeneen yksinäisen nuoren ympärille ilmaantui 3-5 hengen porukka, joka vaati kännykkää. Jos sitä ei pyytämällä saatu, uhri pahoinpideltiin.

Useimmat teot tapahtuivat Turun keskustassa ja monet Kauppatorin ympäristössä.

Joiltakin uhreilta vietiin myös lompakko ja cd- sekä Mp3-soittimia.

Oikeudessa syytetyt kiistivät miltei kaikki teot, joista heitä syytettiin.

Uhkaringissä olosta syyte

Oikeudessa jotkut syytetyistä käyttäytyivät ylimielisesti ja he rupattelivat ilman katumuksen merkkejä keskenään, jolloin oikeuden puheenjohtaja joutui huomauttamaan heitä.

Turun poliisin väkivaltayksikön päällikön, rikoskomisario Veikko Koirasen mukaan nyt oikeudessa olevan sarjaryöstelyn selvittäminen vähensi hetkeksi katuryöstöjen määrää.

- Ryöstöissä on viime vuosina ollut mukana aika tavalla ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, mutta yhtä lailla niitä tekevät suomalaiset. Kohteina eivät myöskään ole vain nuoret, sillä esimerkiksi Varissuolla viime aikoina tapahtuneet ryöstöt ovat kohdistuneet kapakasta poistuneisiin aikuisiin miehiin.

- Nuoret eivät aina tiedä, että jo uhkaajien ringissä seisominen merkitsee osallistumista ryöstöön.

Koirasen mukaan katuryöstöistä ilmoitetaan tasaiseen tahtiin, mutta niissä ei ole ilmennyt erityistä määrällistä nousua.

Lähde.

Ei kommentteja: