20.12.05

HS 17.12. 2005

Kymmeniä yhdistyksiä epäillään veroepäselvyyksistä

Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksessa on tutkittavana yli 20 yhdistyksen työllistämistukiin liittyvää epäselvyyttä. Helsingin työvoimatoimisto on lisäksi tarkastamassa kaikkien yhdistysten osalta, ovatko niiden työnantajamaksut hoidettu.

Helsingin kaupunki on tänä vuonna lopettanut Helsinki-lisän maksamisen 11 yhdistykselle työnantajamaksujen laiminlyöntien vuoksi.

Helsinki-lisää voidaan maksaa yhdistykselle tai säätiölle, joka palkkaa helsinkiläisen pitkäaikaistyöttömän yhdistelmätuella.

Osastopäällikkö Eija Hanni kaupungin henkilöstökeskuksesta kertoo, että kyseiset 11 yhdistystä ovat maahanmuuttajayhdistyksiä.

Rahoitussotkuista ei ole vielä olemassa tutkittua tietoa. Taustalla on epäilty olevan ihmisiä, jotka toimivat järjestelmällisesti useissa eri yhdistyksissä.

Useat tukia jakavat viranomaiset ovatkin nyt kiristämässä valvontaansa. Lisäksi verohallitus aloittaa vuoden alussa valvontahankkeen, jonka tarkoituksena on tehostaa yhdistysten ja säätiöiden seurantaa.

Paljastuneiden epäselvyyksien vuoksi Helsingin työvoimatoimisto on ryhtynyt marraskuusta lähtien vaatimaan tositteita työnantajamaksujen suorittamisesta.

Tukityöllistettyjä käyttäneille yhdistyksille lähetettyjä selvityspyyntöjä on palautettu noutamattomina postista takaisin työvoimatoimistolle.

Työvoimatoimistossa ei tiedetä, miten toimia maan alle häipyneiden yhdistysten kanssa. Tukien maksaminen lopetetaan, mutta jo maksettujen rahojen takaisinperintä saattaa muodostua ylivoimaiseksi.

Lähde

Ei kommentteja: