13.12.05

Iltalehti 13.12.2005

Rakensiko ruotsalaismies al-Qaidan leirin USA:han?

Yhdysvaltain etsimä ruotsalaismies pidätettiin tiistaina Prahassa, kertoi Tshekin poliisi.

Expressen-lehden mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja keskustiedustelupalvelu CIA syyttävät häntä harjoitusleirin rakentamisesta al-Qaida-verkostolle Oregoniin Yhdysvaltoihin.

Tshekin poliisin mukaan miehen luovuttamisesta päättää tuomioistuin.

Expressen kertoi, että mies oli matkalla Tukholmasta Libanoniin ja että hänet pidätettiin koneen välilaskun aikana. Ruotsin Prahan-suurlähetystöstä vahvistettiin pidätys.

Rakennuspuuhissa jo vuonna 1999

Pidätetty on aiemmin kärsinyt Ruotsissa vuoden vankeusrangaistuksen aseiden hallussapidosta. Tuomioistuin hylkäsi vuonna 2003 syytteet, joiden mukaan mies olisi osallistunut terroritoimintaan. Epäilyjä ei julkistettu. FBI:n ja CIA:n mukaan hän oli rakentamassa harjoitusleiriä jo vuonna 1999.

Ruotsin turvallisuuspalvelun Säpon tiedotusjohtaja Anders Thornberg kertoi uutistoimisto TT:lle, ettei Prahassa pidätetystä miehestä ole meneillään minkäänlaista esitutkintaa.

Nyt 39-vuotias mies tuli Ruotsiin Libanonista 1980-luvun keskivaiheilla ja sai Ruotsin kansalaisuuden vuonna 1989.

Asuu islamistien kanssa Oregonissa

Hänen kerrotaan asuneen Oregonissa maatilalla yhdessä islamistien kanssa. Yhdysvalloissa nostettiin syyte häntä vastaan vuonna 2002 salaliitosta al-Qaida-verkoston kanssa, mutta tuolloin mies oli jo Ruotsissa.

Ennen vankeusrangaistustaan mies oli tuomittu törkeästä salakuljetuksesta ja huumerikoksesta Ruotsissa vuonna 1991. Hänet tuomittiin uudelleen huumerikoksesta vuonna 1998.

Sittemmin mies on sanonut haastatteluissa rakastavansa Osama bin Ladenia.


Lähde

Ei kommentteja: