26.9.05

Helsingin Sanomat 26.9.2005

Helsingin rikospoliisi on edistynyt huomattavasti katuryöstösarjan selvittämisessä. Poliisi pidätti kuulusteluja varten viikonlopun aikana kaikkiaan 12 ihmistä, joista kolme on edelleen poliisin suojissa epäiltyinä useista ryöstöistä.
Kaikki pidätetyt ja kiinni otetut kuuluvat komisario Petri Juvosen mukaan keskustassa pyörivään somalialaistaustaisten porukkaan.
"Esitämme tiistaina Helsingin käräjäoikeudelle yhden miehen vangitsemista. Lisäksi on sovittu vankeinhoitoviranomaisten kanssa, että kaksi kiinniotettua siirretään heti vankilaan suorittamaan rangaistustaan aikaisemmista rikoksista, joista heillä on jo lainvoimaiset tuomiot", Juvonen sanoi maanantaina.

Kaikilla kolmella on erittäin pitkä historia omaisuus- ja väkivaltarikoksia ja aikaisempia tuomioita. Heidän ikänsä vaihtelee 25 vuodesta 40 vuoteen.
Helsingin poliisi perusti Taiteiden yön jälkeen erityisen projektin tutkimaan keskustan ryöstöjä, jotka alkoivat hiljaisemman kauden jälkeen uudelleen lisääntyä elokuun alkupuolella. Elo–syyskuussa keskustassa ja sen lähistöllä on tapahtunut tähän mennessä parikymmentä katuryöstöä, viimeksi toista viikkoa sitten.

Ryöstön tekotapa on ollut yleensä sellainen, että nuorten miesten ryhmä on ympäröinyt uhrinsa ja vaatinut kännykkää ja rahaa. Ryöstösaaliiksi on joutunut myös muuta arvokasta tavaraa kuten digikameroita.
Poliisi epäilee, että keskustassa pyörivä toisensa tunteva porukka on "vaihtelevissa kokoonpanoissa" tehnyt ryöstöjä Kaisaniemen puistossa ja muualla keskustassa yleensä iltaisin ja öisin. Osa ryöstöistä on tehty veitsellä uhkaamalla.
Komisario Juvonen arvioi, että noin puolet eli kymmenkunta ryöstöä on tähän mennessä selvitetty. Hän uskoi, että loppukesän ryöstötilanne on nyt rauhoittumassa.

[Kursivointi toimituskunnan]

Lähde

Ei kommentteja: