18.7.07

YLE Uutiset 18.7.2007

Laiton maahantulon järjestämisyritys paljastui

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on paljastanut törkeän laittoman maahantulon järjestämisyrityksen. Malesialaisen naisen epäillään yrittäneen tuoda Venäjän kautta Suomeen viisi väärennetyillä viisumeilla matkustanutta kiinalaista henkilöä. Heidän tarkoituksenaan oli saapua Eurooppaan luvattomaan työntekoon.

Rikollisryhmän epäillään järjestäneen kiinalaisryhmälle Venäjän viisumit, lentoliput Hongkongista Moskovaan sekä saattajan Moskovasta Eurooppaan.

Saattajana toiminut malesialaisnainen matkusti kaksi päivää kiinalaisryhmän saapumisen jälkeen Bangkokista Moskovaan, jossa hän tapasi ryhmän ja kiinnitti heidän passeihinsa väärennetyt Ranskan Schengen-viisumit.

Tämän jälkeen saattaja matkusti ryhmän kanssa junalla Pietariin ja edelleen linja-autolla Suomeen.

Tapaus paljastui 16. kesäkuuta, ja tapauksen esitutkinta valmistui viime viikon perjantaina. Juttu on nyt syyteharkinnassa Kaakkois-Suomen syyttäjänvirastossa Kotkassa.

Kiinalaisryhmän saattajana toiminut malesialaisnainen on tuomittu Suomessa viisi vuotta sitten vastaavanlaisesta rikoksesta. Tuolloin hän toi kolme kiinalaista väärennetyillä Hongkongin passeilla Suomeen.

Neljäs vastaava tapaus vuoden sisään

Vuoden sisällä kyseessä on jo neljäs itärajalla paljastunut törkeä laittoman maahantulon järjestäminen sanoo tutkinnanjohtaja luutnatti Ville Mihl Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

- Tää tapaus noin pääpiirteittäin ei näistä kolmesta aikaisemmasta tapuksesta poikkea juurikaan: Moskova - Pietari on semmoinen kohtuuvetävä reitti.

Aasiasta Moskovan kautta Pietariin johtavan ihmissalakuljetusreitin suosio on parin vuoden aikana lisääntynyt mm. edullisten lentoyhteyksien myötä. Ryhmät kulkevat Moskovan kautta Pietariin, josta matka jatkuu Baltian maiden tai Suomen kautta Keski-Eurooppaan. Arvion mukaan vain noin 10 prosenttia tapauksista jää lopulta kiinni rajalla.

Lähde

Ei kommentteja: