23.2.06

Göteborgs-Posten 12.2.2006

Josefine tvingades böta med sex

Göteborg: Det började med ett telefonsamtal och ett skämt. Sedan blev Josefine bötad och fick betala med sin kropp. Nu lever hon med skyddad identitet.

Josefine gick i åttan på en högstadieskola i nordost. Hon hade bytt skola ett par månader innan och säger att hon precis hade börjat få klarhet i hur det fungerade i Angered. Vem som kände vem. Vem som var släkt med vem. Josefine och hennes kompis Anna hade det jobbigt. Båda tjejerna hade en trasslig uppväxt, Josefine med några rymningar bakom sig och ingen vidare kontakt med sina skilda föräldrar.
De var 14 år.
- Jag visste ju vilka de här killarna var och vad de var kapabla till. Jag var livrädd för dem redan innan de hade varit på mig, berättar Josefine.
Särskilt en av dem. Hassan. Det var han som ringde den där kvällen. Han ringde och viskade i luren. Josefine hörde inte vem det var. Hon trodde att det var en ex-pojkvän och hon ville skoja lite:
- Är det Amir? Han med den lille?

Han ringde till Amir och berättade

Hassan tyckte inte att det var det minsta roligt. Han ringde till Amir och berättade vad Josefine hade sagt.
- Nästa dag kom han fram till mig på skolan och sa att jag var bötad på två hundra kronor för att jag spridit ett rykte om att Amir hade ett litet könsorgan. De ville ha pengar och sex. Jag gick med på det. Vad skulle jag göra? De sa att om jag inte betalade skulle de klappa på mig. Slå mig. Jag vet inte hur många gånger han våldtog mig. Första gången var i skogen, precis vid genvägen till skolan. Jag hade ju inga pengar. Jag fick lite fickpengar av pappa och dem gav jag till Hassan direkt, berättar Josefine.

"Vi ska döda dig, din jävla hora!"

Hon sitter vid köksbordet i en lägenhet i en kommun någonstans i Sverige. Händelsen ligger ett par år bakåt i tiden. Josefine har precis fyllt 18 år nu och det senaste halvåret har hon läst in nians svenska, matte och engelska. Om hon orkar ska hon ta historia och alla SO-ämnena i vår.
Josefine har skyddad identitet. När hon till slut anmälde Hassan och hans kompisar blev hotbilden mot henne för stor. "Vi ska döda dig, din jävla hora!", skrek de när hon åkte förbi skolan efter polisanmälan. De lossade hjulen på hennes pappas bil, hotade att mörda henne så plågsamt som möjligt om hon fortsatte. Hassans påstod att hans pappa kände Naserligans ledare och Amirs sa att hans brorsor var med i OG.
Josefine trodde på dem.
- Det dröjde inte många dagar förrän de skulle ha mer. Den gången kanske det var 300-400 kronor och jag bara betalade. Jag hade delat ut reklam och tjänat lite egna pengar. Jag gav allt till Hassan.
Våldtäkterna fortsatte. När Hassan ville ha sex, tvingade han Josefine. Annars skulle hon få stryk. Hon var ju bötad och var tvungen att bli skuldfri.
- Sista gången sa han att han skulle ha 1 000 spänn, jag sa att jag inte hade några pengar. Då höjde han till 1 100. Jag sa att jag inte kunde fixa det. Då höjde han till 1 200 och sa att om jag sa emot igen, skulle det bli värre.
1 500 kronor blev det till slut - och att Hassan den här gången även skulle ha sex med Josefines kompis Anna. Allt skulle levereras dagen därpå.
- Vad skulle vi göra? Anna låg med honom för min skull. Men jag fick i alla fall panik. Jag gick till en av pappas kompisar och frågade om jag kunde få låna pengar. Sa att jag var tvungen att få det. Min kompis hade redan betalat med sitt underliv, och de hade sagt att om de inte fick pengar skulle de våldta mig en extra gång.

Behövde omedelbart skydd

När pappans kompis frågade vad pengarna skulle gå till, bröt Josefine ihop och berättade allt. Han sa att Josefine inte skulle få pengar av honom, att de nästa gång skulle kräva henne på 5 000 och att summorna bara skulle öka.
En vecka senare blev Josefine övertalad att gå till polisen.
17 år gammal fick hon skyddad identitet. Polisen anmälde Josefines fall till socialen för fyra år sedan. I anmälan står bland annat:
"(Polismannen) var mycket bekymrad över Josefines situation, och trodde att hon riskerade att bli ihjälknullad om man inte omedelbart ser över att Josefine får skydd och avlägsnas från området."
Hassan var 14 år när han polisanmäldes av Josefine. Eftersom han inte var straffmyndig lades polisutredningen ner och fallet gick över till socialtjänsten.Fotnot: Namnen är fingerade

Lähde

Ei kommentteja: