16.8.05

Helsingin Sanomat 16.8.

Kisavalvonnassa sata käännytystä ja yli 20 väärät paperit

Yleisurheilun MM-kisojen sisärajatarkastuksissa jäi yli 20 ihmistä kiinni väärillä papereilla matkustamisesta. Heistä valtaosa haki heti kiinni jäätyään turvapaikkaa Suomesta.

(...)

.

Pistokokeet ja myös tärpit keskittyivät Helsinki-Vantaan lentoasemalle sekä Helsingin sataman ruotsinlaivoille. Turussa, Pohjanlahden rannikolla sekä läntisellä maarajalla jäi kiinni vain yksittäisiä ihmisiä. Pääkaupunkiseudun valvonnasta vastaava Helsingin rajatarkastusosasto perehtyy valvontatuloksiin tarkasti. "Voi olla, että joudumme muuttamaan arvioitamme siitä, kuinka paljon ulkomaalaisia Suomessa oleskelee laittomasti. Ehkä enemmän kuin rajavartiolaitos on olettanut", majuri Janne Piiroinen Helsingin rajatarkastusosastosta ennakoi.

(...)

"Vääristä papereista jäi kolmen viikon aikana kiinni runsaat 20 matkustajaa. Heistä valtaosalla oli väärennetyt paperit. Lopuilla oli sinänsä oikeat paperit, mutta ei omat vaan jonkun toisen.

Melkein kaikki vääristä papereista kiinnijääneet hakivat saman tien turvapaikkaa. Piiroisen mukaan toistaiseksi ei vielä ole tietoa siitä, olisivatko kiinnijääneet hakeneet Suomesta joka tapauksessa turvapaikkaa vai laukaisiko pidätys hakupäätöksen. Piiroinen katsoo kiinnijääntien joka tapauksessa vahvistavan rajavartiolaitoksen näkemystä siitä, että Schengen-rajat olisivat turvapaikanhakijoiden valtaväylä Suomeen. Tästä on jo aiemmin ollut epäsuoraa näyttöä. Valtaosa hakee turvapaikkaa sisämaassa, ei Suomen ulkorajoilla, joilla tarkastetaan kaikkien Schengenin ulkopuolelta saapuvien matkustajien paperit.

(...)


Lähde

Ei kommentteja: