26.10.05

Helsingin Sanomat 26.10.2005

Tukholman poliisimestari varoittaa maahanmuuttajien rikollisuudesta

Tukholman seudulla rahankuljetuksia tänä vuonna ryöstäneet ovat saaneet saaliikseen jopa kymmenien miljoonien eurojen arvosta käteistä, Tukholman läänin poliisimestari sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.
Poliisimestari Carin Götbladin mukaan lähes poikkeuksetta ryöstöliigat tulevat Suur-Tukholman lähiöistä, joihin on kasvanut syrjäytyneiden maahanmuuttajanuorukaisten sukupolvi.

Avustuksilla elämään tottuneiden pakolaisperheiden nuoret ajautuvat Götbladin mukaan helposti kovan rikollisuuden piiriin. Hän vaatii alentamaan mm. kielitaitovaatimuksia maahanmuuttajien työllistymisen helpottamiseksi.
”Ruotsissa on kipeä keskustelunaihe, että passivoimme ihmisiä. Ihmiset oppivat elämään avustuksilla, eivätkä opi ruotsia”, Götblad sanoo.

Väkivaltaisten ryöstöjen valtavat saaliit ovat Götbladin mukaan seurausta Ruotsin epäonnistuneesta pakolaispolitiikasta, joka on 1980-luvulta alkaen kasvattanut lähiöihin syrjäytyneiden maahanmuuttajanuorukaisten sukupolven.
"Monet tulevat perheistä, joissa yhdelläkään aikuisella ei ole töitä", Götblad kuvaa ryöstöihin osallistuneita. He kuuluvat jengeihin, joilla on juurensa lähes poikkeuksetta Suur-Tukholman lähiöissä. Näihin on vuosien varrella pakkautunut sosiaalisia ongelmia, joita Götblad on kuvannut ruutitynnyriksi.

Alkusyksystä Tukholman seutua ravisutti kaksi hätkähdyttävää aseellista ryöstöä ja mellakka, joka huipentui rynnäkkökivääritulitukseen poliisiasemaa vastaan. Tänä vuonna tehdyistä 31:stä rahankuljetusauton ryöstöstä 26 on tehty Tukholman läänissä. Lähes poikkeuksetta rikoksista epäiltyjen joukossa on maahanmuuttajia.
Ryöstäjät ovat pääsääntöisesti konetuliasein varustautuneita ja operaatiot näyttäviä sekä tarkoin suunniteltuja.

Lähde

Ei kommentteja: