9.1.09

Yle Uutiset 9.1.2009

Helsinkiin kaksi uutta vastaanottokeskusta

Turvapaikanhakijoiden uudet vastaanottokeskukset aiotaan sijoittaa entiseen Hotelli Marttaan Punavuoressa ja Hotelli Fennoon Kalliossa. Kyläsaaren lakkautusta harkitaan.

Paikkoja uusiin vastaanottokeskuksiin tulee enintään 400 ja työntekijöitä 36.

Hotelli Martassa toiminta voisi alkaa heti, Fennossa puolestaan nykyisen hotellitoiminnan päätyttyä.

Hankkeen alustava talousarvio tälle vuodelle on 9,5 miljoonaa euroa. Kaupunki on neuvotellut asiasta sisäministeriön ja Uudenmaan TE-keskuksen kanssa.

Majoittumiset uusissa keskuksissa on tarkoitus pitää lyhyinä, koska niiden palvelutaso on osin puutteellinen. Maahanmuuttopalveluiden päällikkö Sari Karisto Helsingin sosiaalivirastosta toteaa, ettei ruokahuollon palveluita pystytä tuottamaan samalla tavoin kuin perinteisissä vastaanottokeskuksissa. Niissä asukkaat järjestävät itse ruokailunsa.

Naapurustolle kerrotaan suunnitelmista

Sosiaalivirasto varautuu kansalaispalautteeseen. Poikkeuksellisesti keskelle kaupunkia ja tiivistä asutusta tulevat turvapaikat voivat aiheuttaa vastareaktioita.

Sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen kertoo varautuneensa keskusteluun siitä, mitä vaikutuksia perustettavilla keskuksilla on ympäristöönsä. -On ihan selvää, että meillä on myös velvollisuus antaa meidän naapureillemme tarkkaa tietoa siitä, mitä tämä merkitsee.

Turvapaikkaa hakevien määrä jyrkässä nousussa

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi Suomessa rajusti viime vuonna noin neljään tuhanteen. Ilman huoltajaa saapuneiden lasten määrän arvioidaan jopa kuusinkertaistuneen vuonna 2008.

Helsingissä on tällä hetkellä kaksi vastaanottokeskusta, Kyläsaaressa ja Metsälässä.

Seuraavan kahden vuoden aikana selvitetään voidaanko Kyläsaaren vastaanottokeskuksen toiminnot siirtää nyt perustettaviin uusiin keskuksiin riippuen turvapaikanhakijoiden määrän kehityksestä.

Helsinki haluaa myös käynnistää neuvottelut muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa turvapaikanhakijoiden vastaanoton työnjaosta ja sijoituksesta.

Helsingin sosiaalilautakunta käsittelee uusia vastaanottokeskuksia ensi tiistaina.

Lähde

Ei kommentteja: