9.1.09

Yle Uutiset 9.1.2009 (2.)

Pietarsaari valmistautuu turvapaikanhakijoihin

Oravaisten vastaanottokeskukselle perustetaan sivutoimipiste Pietarsaareen. Käytännössä se tarkoittaa toimiston avaamista ja vuokra-asuntoja turvapaikkaa hakeville.

Behzat tuli huhtikuussa Iranista Oravaisten vastaanottokeskukseen ja Pietarsaareen kouluun. Hänellä suomenkielen alkeet ovat jo hallussa.

Lähitulevaisuudessa Pietarsaareen muuttavien turvapaikanhakijoiden koulukieli on ratkaistava piakkoin. Kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson sanoo, että asiasta on neuvoteltava sekä kouluviranomaisten että vastaanottokeskuksen kanssa.

- Vielä päätöstä ei ole tehty.

Ennakkoluulot

Turvapaikanhakijoiden sijoittaminen eri kerrostaloalueille herättää myös närää. Osa kaupunkilaisista pelkää asuntojensa arvon alenevan. Toiset ovat huolissaan turvallisuudestaan. Oravaisten pakolaiskeskuksen johtaja Mats Hägglund muistuttaa, että turvapaikanhakijatkin ovat tavallisia ihmisiä.

- He ovat kuin ketkä tahansa meistä. Rikollisuutta on saman verran kuin suomalaisillakin keskimäärin.

Hägglundin mukaan suurempi ongelma on saada täysin erilaisesta kulttuurista tulevien ihmisten arki sujumaan. -Jos ihmiset ovat liian toimettomia, heidän vuorokausirytminsä kääntyy helposti yöpainotteiseksi.

Kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson kertookin, että tähän asiaan on kiinnitetty vakavaa huomiota. Kaupunki pitää yhteyttä seurakuntiin ja järjestöihin, jotta yhteistuumin tulokkaat voitaisiin niveltää pietarsaarelaisarkeen ja erilaisiin harrastuksiin.

- Kolmen kuukauden Suomessa oleskelun jälkeen turvapaikanhakija voi etsiytyä myös töihin, Jakobsson muistuttaa.

Lisää työpaikkoja

Jakobsson näkee pakolaisten vastaanottokeskuksen sivutoimipisteen perustamisessa monia etuja. - Työpaikkojakin syntyy pitkästi yli 20.

Eri ammattiryhmiä edustavien työntekijöiden hakuaika on meneillään ja ensi viikolla alkavat ehkä jo työntekijäehdokkaiden haastattelut.

Asiat on tarkoitus saada kuntoon tammi-helmikuun aikana. Kolme turvapaikanhakijaperhettä on jo muuttanutkin kaupunkiin.

Kun turvapaikka aikanaan järjestyy, moni pakolainen suuntaa matkansa kohti suurempia kaupunkeja. Kaupunginjohtaja sanoo, että silloin mitataan kuinka tervetulleeksi ihmiset ovat itsensä kokeneet. - Jos ihmiset viihtyvät, he voivat jäädä Pietarsaareen.

Lähde

Ei kommentteja: