26.10.06

Helsingin Sanomat 26.10.2006

Laaja veronkierto toi ravintoloitsijalle vankeutta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina vantaalaisen Dinero Rajanin, 40, laajasta veronkierrosta, kirjanpitokikkailusta ja pimeästä palkanmaksusta helsinkiläisravintoloissa kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen ja viideksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Lisäksi hän joutuu maksamaan verottajalle noin 525 000 euroa vahingonkorvauksia.

Rikokset tapahtuivat malmilaisravintola Tillikassa ja etelähaagalaisessa Frendissä 1999–2003. Dinero Rajan on omistanut ravintoloiden taustayhtiöiden koko osakekannat ja ollut niiden hallitusten varsinainen jäsen.

Ravintolat nollasivat kassakoneiden ilmoittamat myyntimäärät yleensä kerran kuukaudessa, jolloin osa myynnistä jäi pois kirjanpidosta. Ohimyynnistä saaduilla rahoilla maksettiin työntekijöiden palkkoja pimeästi.

Oikeuden mukaan Rajan siirsi taloudellisessa ahdingossa noin 170 000 euroa Intiaan velkojien ulottumattomiin, minkä vuoksi hän syyllistyi törkeiden veropetosten ja kirjanpitorikosten lisäksi törkeään velallisen epärehellisyyteen.

Käräjäoikeus tuomitsi myös 41-vuotiaan helsinkiläismiehen törkeästä veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Tuomittu käytti yhdessä Rajanin kanssa tosiasiallista määräysvaltaa ravintolatoiminnassa.

Myös ravintolapäällikkönä toiminut 47-vuotias vantaalaismies tuomittiin avunannosta törkeään veropetokseen ja kirjanpitorikokseen kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Lähde

Kaleva 25.10.2006

Kovimmista syytteistä luovuttiin Kajaanin pizzakahakassa

Kajaanin rasistiseen maineeseen kesällä 2005 nostanut pizzakahakka oli mahdollisesti julkisuudessa esiintyneitä tietoja lievempi. Kaksipäiväisen oikeuskäsittelyn päätteeksi kihlakunnansyyttäjä Ilpo Lehto vaati vain kahdelle suomalaismiehelle ja neljälle maahanmuuttajamiehelle tuomiota pahoinpitelystä.

Syyttäjä ajoi alun perin useiden pahoinpitelysyytteiden lisäksi syytettä viidelle suomalaismiehelle törkeästä julkisrauhan rikkomisesta, mutta oikeudessa viimeisenä kuullut kaksi 15-vuotiasta nuorukaista todistivat tappelun tapahtuneen pizzerian ja viereisen ravintolan pihamaalla. Jotta julkisrauhan rikkominen olisi tapahtunut, niin tappelun olisi pitänyt ainakin alkaa pizzerian sisältä.

Pizzeriassa ennen tappelua ruokailleet kaverukset olivat nähneet poistuessaan miesjoukon olevan nokkapokkasilla pizzerian ja ravintolan välimaastossa. Tappelun jatkuessa suomalaiset osapuolet olivat hakeneet viereisestä pubista biljardimailoja apuvälineiksi.

Maahanmuuttajat puolestaan olivat turvautuneet tuoleihin, joilla he olivat todistamassa olleiden poikien mukaan yrittäneet puolustautua iskuilta. Yhtä suomalaismiestä oli isketty takaapäin tuolilla, mutta toinen nuorista todistajista kertoi sen tapahtuneen ilmeisesti siksi, että lyöjä halusi suojella maassa maannutta kaveriaan.

Oikeudessa kuullun neljän maahanmuuttajavastaajan ja yhden ravintolassa asioineen todistajan mukaan tappelu olisi alkanut pizzerian sisällä. Sitä vastaan soti oikeudessa istunnon lopuksi kuullun lisäksi se, että ravintolan kalusto ei ollut merkittävästi rikkoontunut.

Huomattava osa keskiviikkona oikeudessa kuulluista todistajia oli joko muistamattomia tai tietämättömiä tapahtumista. Kaikki syytetyt kiistivät viimeiseen saakka syyllistyneensä mihinkään rikolliseen toimintaan. Mikäli joku oli väkivaltaa käyttänyt, niin siihen oli turvauduttu hätävarjelutilanteessa.

Kajaanin käräjäoikeus antaa asiassa kansliapäätöksen 21. marraskuuta.

Lähde

25.10.06

Iltalehti 23.10.2006

Heroiinin levittäjä karkotetaan maasta

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että törkeään huumausainerikokseen syyllistynyt gambialaismies karkotetaan Suomesta.

KHO punnitsi päätöksessään, ovatko miehen perhesiteet ja pitkä oleskelu Suomessa painavampia seikkoja kuin vakava rikos. Ulkomaalaisvirasto oli jo vuonna 2004 sitä mieltä, että mies pitää karkottaa hänen vapautuessaan vankilasta.

Mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa huhtikuussa 2003 kuudeksi vuodeksi vankeuteen suuren heroiinimäärän levittämisestä. Hovioikeus lyhensi tuomion neljään vuoteen.

Naimisissa suomalaisen kanssa

Tuomittu on naimisissa Suomen kansalaisen kanssa, ja heillä on yhteinen lapsi. Mies on saanut pysyvän oleskeluluvan Suomeen vuonna 1998.

Helsingin hallinto-oikeus katsoi, että pitkä oleskelu Suomessa ja perhesiteet puhuvat painavasti karkottamista vastaan.

Korkein hallinto-oikeus oli kuitenkin täysin eri mieltä. KHO määräsi Ulkomaalaisviraston karkottamispäätökseen voimaan saman tien.

Lähde

16.10.06

Iltalehti 16.10.2006

Jyväskylän poliisi tutkii ahdistelutapauksia

Jyväskylän poliisi tutkii Kuokkalan kaupunginosassa paljastuneita nuorten tyttöjen ahdistelu- ja hyväksikäyttötapauksia.

Tiedossa on viime viikoilta ainakin kolme tapausta. Poliisin mukaan Kuokkalan ostoskeskuksen tuntumassa liikkunut mies on houkutellut seuraansa 13-15-vuotiaita tyttöjä ja käyttänyt heitä seksuaalisesti hyväkseen.

Rikoksista epäiltynä on pidätetty Jyväskylässä asuva ulkomaalaistaustainen noin 50-vuotias mies.

Uhreja saattaa olla poliisin mukaan enemmänkin. Tutkimusten perusteella näyttää siltä, että mies on pyrkinyt tarjoamaan palveluista tytöille rahaa.

Lähde

9.10.06

Iltalehti 8.10.2006

Suomalaisnainen raiskattiin ruotsinlaivalla

Suomalainen 20-vuotias nainen raiskattiin ruotsinlaivalla sunnuntain vastaisena yönä.

Vartijat ottivat tekijäksi epäillyn miehen kiinni jo laivalla. Epäilty on 30-vuotias ja kotoisin Euroopan ulkopuolelta.

Kun Turusta matkaan lähtenyt lautta saapui Tukholmaan noin kuuden aikaan aamulla, mies luovutettiin heti poliisille. Kuulusteluissa hän kiisti raiskauksen. Poliisilla on kuitenkin teknistä näyttöä rikoksesta.

Epäilty matkusti viiden hengen seurueessa. Aluksi epäiltiin, että myös seurueen muut henkilöt olisivat osallistuneet raiskaukseen. Poliisin mukaan miesten osallisuudesta tai avunannosta rikokseen ei ole näyttöä.

Raiskauksen uhri vietiin tutkittavaksi tukholmalaiseen sairaalaan.

Lähde

2.10.06

Iltalehti 2.10.2006

Veli pidätettiin sisarten murhasta

Oslon poliisi sai suuren miesjahdin päätteeksi kiinni kolmen sisarensa ampumisesta epäillyn miehen.

Kolme sisarta löytyi kuoliaaksi ammuttuna oslolaisesta omakotitalosta sunnuntai-iltana. Poliisi järjesti uhrien löydyttyä suuren saarron Oslon Kalbakkenin kaupunginosassa, minkä seurauksena teosta epäilty saatiin kiinni ennen puoltayötä. Kiinniotto sujui rauhallisesti.
Poliisin mukaan teosta epäilty on uhrien noin 30-vuotias veli. Ammutut naiset olivat noin 20-vuotiaita ja surmapaikka oli heidän kotinsa. Sisarukset ovat poliisin tietojen mukaan pakistanilaista syntyperää.

STT-TT

Lähde