Vastaanottokeskuksissa ruuhkaa
Turvapaikanhakijoiden kasvaneet määrät ovat ruuhkauttaneet vastaanottokeskukset Pohjois-Suomea myöten.
Esimerkiksi SPR:n Rovaniemen vastaanottokeskus joutui lokakuun lopussa sijoittamaan tulijoita yli oman kapasiteetin.
Lapin alueella majoituspaikat kaksinkertaistuvat tässä kuussa, kun SPR:n Kemin vastaanottokeskus aloittaa toimintansa. Kemissä majoituspaikat sijoitetaan Rovaniemen tapaan tavallisiin kerrostaloasuntoihin.
Vielä viime vuodenvaihteessa toimintaa rahoittava sisäministeriö oli sulkemassa vastaanottokeskuksia, koska turvapaikanhakijoiden määrä oli suhteellisen vähäinen. Edellisvuonna Pohjois-Suomesta lakkautettiin 150-paikkainen Ruukin vastaanottokeskus.
Nyt tilalle olisivat tulossa Kemin 150-paikkainen keskus ja Pudasjärven 40-paikkainen alaikäisten tukiasuntoyksikkö.
Norjan ja Ruotsin tiukennus näkyy
Norjan ja Ruotsin tiukennettua omaa maahanmuuttopolitiikkaansa, vastaanottokeskusten tilanne kääntyi tänä vuonna nopeasti päälaelleen.
Syyskuun loppuun mennessä Suomeen on tullut 2 119 turvapaikanhakijaa, kun koko viime vuonna heitä saapui 1 505.
Yksi luonnollinen syy suuriin hakijamääriin on lähtömaiden turvallisuuden heikkeneminen. Eniten turvapaikkaa hakevia tulee nyt Irakista, ja Somalian ja Afganistanin pakolaismäärät ovat myös kasvussa.
Vastaanottokeskuksia ruuhkauttaa edelleen se, että suuri osa hakemuksista käsitellään nyt aikaa vievän normaalimenettelyn mukaisesti. Vielä pari vuotta sitten suurin turvapaikanhakijaryhmä olivat Eurooppaa kiertävät romaanit, jotka voitiin pikakäännyttää ns. Dublin-sopimuksen nojalla toisiin EU-maihin.
Poliisi ei ole saanut
lisää väkeä
Vastaanottokeskukset siirtyivät vuoden alussa työministeriöltä sisäministeriölle. Rovaniemen SPR:n vastaanottokeskuksen johtaja Ari Haaranen ihmettelee, miksi saman ministeriön alla toimivalle poliisille ei ole myönnetty lisävoimavaroja maahanmuuton liittyviin tehtäviin.
Poliisin on tehtävä selvitykset turvapaikanhakijoiden henkilöllisyydestä ja maahantuloreitistä ennen kuin hakemus voidaan viedä maahanmuuttoviraston päätettäväksi.
"Jos poliisilla kestää puhuttelussa kaksi kuukautta, se maksaa joka päivä meillä 40 euroa yhden tapauksen kohdalla", Haaranen muistuttaa.
Hakemusten käsittelyajat ovat hänen mukaansa olleet asiallisen mittaisia vielä tämän vuoden syksyyn asti, mutta nyt ruuhka alkaa näkyä niiden pitenemisenä.
Myönteisen päätöksen oleskeluluvasta saaneet jäävät edelleen kuormittamaan vastaanottokeskuksia, koska kunnissa ei ole tarpeeksi pakolaisten jälleensijoituspaikkoja.
Syy tilanteesta on Haarasen mielestä valtiolla, joka ei ole korottanut pakolaisista aiheutuvia laskennallisia korvauksia sitten 90-luvun puolivälin.
Lähde
3.11.08
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti