29.5.06

Ilta-Sanomat 30.5.2006

Raaka teurastus tienlaidalla

Hämeenlinnan poliisi takavarikoi perjantai-iltana muslimien teurastamat lampaat. Lampaat oli teurastettu janakkalaisen maalaistalon pihassa viiltämällä kaulavaltimot poikki. Muslimijoukkoa epäillään eläinsuojelurikoksesta, sillä Suomen lainsäädäntö kieltää rituaaliteurastuksen.

- Eläin on Suomen lain mukaan tainnutettava ja vasta sitten voidaan valtimot katkaista, muistuttaa läänineläinlääkäri Inna Ilivitsky Etelä-Suomen lääninhallituksesta.

- Olen kuullut rituaaliteurastuksista, mutta ensimmäistä kertaa olen asian kanssa tekemisissä.

Maalaistalon piha sijaitsee yleisen maantien läheisyydessä ja todennäköisesti seitsemän lampaan rituaaliteurastuksella oli useita silminnäkijöitä. Yksi teurastuksen nähneistä otti yhteyttä viranomaisiin ja kohta Viralan kylään lähti eläinsuojeluvalvoja, eläinlääkäri ja poliisi.

Kylätiellä viranomaiset pysäyttivät kolme vastaan tullutta autoa, joissa oli seitsemän muslimimiestä. Autoissa oli myös seitsemän teurastettua lammasta. Karavaani käännytettiin takaisin maatilalle. Eläinten teurasjätteet olivat pihassa avoimessa kuopassa.

Viranomaiset laativat käynnistä tarkastuspöytäkirjan. Sen mukaan lampaat teurastettiin tainnuttamatta. Pöytäkirjasta käy ilmi teurastuksen tehneen muslimin kertomana, että Allahin nimen lausuminen kaulavaltimoita katkaistaessa vastaa tainnuttamista.

Poliisit takavarikoivat lihat. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ratkaisee, kuka lihat saa omakseen. Läänineläinlääkäri siirsi päätöksen lihojen kohtalosta virastolle.

Teurastusta tutkii Hämeenlinnan poliisi.

Lähde

Ei kommentteja: